MNB
MNB - 2

Hírek

Szociopoly - rendhagyó társasjátékkal kezdődött az idei szociális hét Szombathelyen

2019. április 23., 13:44

Közmunka, feketepénz, segély, uzsora. Bolti bevásárlás, tápszer, rezsi és kamat. Egy elszegényedett borsodi falu hétköznapjaiba képzelhették bele magukat a Szociopoly résztvevői.

Szociopoly - rendhagyó társasjátékkal kezdődött az idei szociális hét Szombathelyen

Hogyan lehet megélni segélyből vagy közmunkából egy borsodi faluban, ahol nincs más lehetőség? Mire megy a családfő 6 általánossal? Mikor jön a feketemunkával kecsegtető vállalkozó, és mikor az uzsorás? Ez mind attól függ a szociológiai témájú társasjátékban, a Szociopoly-ban, hogy mennyit mutat a dobókocka.

“ezért a négy napért ő fizet 20 ezer forintot feketén”

De nem muszáj ezt választani, közmunkát is lehet hó elején vállalni. A fizetés ugyan biztosabb, de sokkal kevesebb. Most a szombathelyi Szociális Héthez kapcsolódó programon bárki átélhette, hogyan lehet családot eltartani ilyen jövedelmekből, és milyen taktikázásra van szükség a valóságban ahhoz, hogy élelemre és rezsire is jusson. A segítő ágazatban dolgozók számára nem ismeretlen a jelenség.

Gálffy Anna - esetmenedzser, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat
“Leginkább a gyermekekre fókuszálunk, viszont azt gondolom, hogy egy ilyen érzékenyítő társasjátékban nagyon jól tudom hasznosítani az empatikus készségem, beleélni magam abba, hogy tényleg egy család hogy jön ki a havi jövedelméből, főleg akik elég hátrányos helyzetben élnek.”

A társasjátékot 2010-ben készítették szociológusok valódi KSH-adatokat felhasználva. A játékvezető célja ezzel az, hogy átélhetővé váljon az a frusztráció, amit a kevés pénzből gazdálkodók éreznek.

“akás rezsi csekk, 35 ezer forint”

A résztvevők egy család hétköznapi vitáit is modellezni tudják.

Bass László - egyetemi oktató, szegénységkutató
“Az mindig izgalmas, ha a csapattagok érvelnek, az egyikük mondjuk el akar menni játékgépezni, a másik nem. Az egyikük elvállalná a feketemunkát, a másik azt mondja, hogy ő csak legálisan hajlandó dolgozni. És ez az érvelés, a játék közben kialakuló beszélgetés az, ami igazában ennek a dolognak a lényege.”

A Szociopolyt kedden két alkalommal is végigjátszották szakemberek a Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házban.