Hírek

Szombathely, a Magyar Dal idei Fővárosa

2012. szeptember 05., 18:18

Szeptember 9-én, vasárnap nyolc vidéki városban rendezik meg a magyar Dal Napját, közülük Szombathely lesz a Magyar Dal Fővárosa. A hazai zenét népszerűsítő programban helyi és országos hírű zenekarok lépnek színpadra, és más, zenéhez kapcsolódó rendezvények is várják a közönséget.

Szombathely, a Magyar Dal idei Fővárosa

Hangolódni már szombaton lehet: az Isis Big Band ugyanis ekkor rendezi hagyományos, egész napos fesztiválját.

A 4N Acoustic is fellép majd a Magyar Dal Napján: Presser Gáborral és Somló Tamással koncerteznek az egyik Fő téri nagyszínpadon, szeptember 9-én. Ez lesz a nyitó eseménye a rendezvénynek, amelynek programjával Szombathely elnyerte a Magyar Dal Fővárosa címet.

Dr. Puskás Tivadar polgármester
Nyaranta a szombathelyi zenei pezsgés azt mutatta, hogy megérdemeljük a kitüntető címet.

Az ország legnépszerűbb formációi közül - a műfajok sokszínűségét képviselve - a Belmondo, a 30Y és a Csík Zenekar ad koncertet az egyik színpadon, a másikon pedig helyi együttesek lépnek  fel.  

Grünwald Stefánia igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
Próbálunk lehetőséget biztosítani szombathelyi feltörekvő zenekaroknak, illetve természetes volt, hogy azokat az együttesket, amelyek valaha innen indultak vagy még jelenleg is itt tevékenykednek, számukra mindenképpen fellépési lehetőséget biztosítunk.

A 30Y együttes például nemcsak a színpadon, hanem a nevüket adó, és most egy órára újra közlekedő buszjáraton is zenél majd, de hallhatja a közönség a város legjobb sulizenekarát is. A vasárnapi programokat szombaton a Big Band Fesztivál vezeti fel. 

Pintér Róbert elnök, Isis Big Band Egyesület
Hogy hogyan kapcsolódunk mi is a Magyar Dal Napjához? Természetesen magyar big band zeneszerzők kevesen vannak, viszont nagyon sok magyar dalt, magyar számot feldolgoztak big band illetve swinges hangszerelésben.

A kétnapos program keretében a moziban koncertfotókból nyílik kiállítás, magyar koncertfilmeket vetítenek, és Magyarországon először megrendezik a dalszövegírók találkozóját.