Hírek

Szombathely az országban elsőként válhat Kutyabarát településsé

2019. szeptember 05., 15:54

A felelős állattartás elterjesztését célozza az a program, amely az önkormányzat az érintett civil szervezetek, a turisztikai szakemberek és egy internetes szakportál összefogásával indult. Szombathely az országban elsőként válhat “Kutyabarát településsé”.  A program keretében a lakosság hamarosan kézhez kapja a Gazdi ABC elnevezésű kiadványt, és lesz Kutyajó nap is.

Szombathely az országban elsőként válhat Kutyabarát településsé

Márciusi ülésén döntött arról Szombathely közgyűlése, hogy a felelős állattartásra vonatkozóan városi programot indít.

Károlyi Ákos - jegyző
“Első lépésként szeptember második felében eljuttatunk minden háztartásba egy kiadványt, a Gazdi ABC nevű kiadványt, ami mindent leír és mindent megmutat közérthetően a felelős állattartással kapcsolatban, ezen kívül október 5-én, az állatok világnapjához kapcsolódóan egy nagyszabású városi rendezvényre kerül sor.”

Ahhoz, hogy Szombathely - egyébként az országban elsőként - kutyabarát településsé váljon, meg kell tanulni a felelős állattartást.

Schmidt Zsófia - alapító, kutyabarathelyek.hu
“A kutyázás mára már egy életmóddá vált, így nagyon fontos, hogy  olyan életkörülményeket teremtsünk nemcsak a kutyásoknak, hanem a kutya nélkül élőknek is, amiben mindannyian békésen, harmóniában élhetünk, ennek a megvalósulásához az első lépés a Gazdi ABC.”

A Kutyajó nap egy egész napos, díjtalan programsorozat. Részt vesz rajta az összes olyan szervezet, amelyek kapcsolódnak a témához: hatóságok, civil szervezetek, oktatók; számos bemutatót is láthatnak az érdeklődők a Ferences-kertben.

Grünwald Stefánia - igazgató, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
“Délután ide már a gazdikat kutyákkal együtt várjuk, hiszen olyan bemutatók lesznek, amelyekbe be lehet már kapcsolódni, a nehezen lemozgatható kutyáknak adnak majd tippeket, hogy hogyan lehet őket fizikailag vagy agyban lekötni, különféle tanítási módszereket tanulhatnak majd a gazdák, de lesz majd dog-show is.”

A következő hetekben óvodások és általános iskolások pályázatait várják: a legjobb rajzot és legnívósabb novellát az október 5-i rendezvényen díjazzák. A Ferences-kertben ott lesznek a civil szervezetek is.

Csollányné Horváth Krisztina - elnök, Fekete István Állatvédő Egyesület
“Nagyon sok állatbarát ember van, de nagyon sokan azt gondolják, hogy az állatvédő az egy szakma, igen, tanulni kell, de ha valaki egy kicsit is állatbarát, és szereti az állatokat, bárki tud rászorulni rászoruló állatokon, és nekünk az lenne a célunk, hogy minél több embert megmozdítani ebben az ügyben.”

A program keretében felmérték a város kutyafuttatóinak állapotát. Ezek felújítása mellett további kutyafuttatók kialakítását is tervezi az önkormányzat. A “Kutyabarát település program” évekig tartó feladata a városnak. A megvalósításra ebben az évben 5,5 millió forint áll rendelkezésre.