Hírek

Szombathely földrengésbiztos

2011. február 01., 16:55
A Rába-menti törésvonalnak köszönhetően Szombathelyen nem kell tartani földrengéstől vagy akár utórezgéstől - mondják a szakemberek. Az Oroszlányban hétvégén tapasztalt jelenség az egész országban ritka, ott kb. 25 évente fordul elő. Szombathelyen utoljára 456-ban volt 6-os erősségű földrengés, ezt azonban még nem műszerekkel mérték, így egyes kutatások szerint nem tekintehő hiteles adatnak.
Szombathely földrengésbiztos

Vas megyében utoljára augusztusban, Körmenden mértek hármas erősségű földrengést. Az a földmozgás nem okozott károkat. A hétvégi oroszlányi rengés azonban ennél intenzívebb, a Richter skála szerint 4,7-es erősségű volt. Hatása a Dunántúl nyugati részére nem ért el, ami valószínűleg annak a kétféle kőzetrétegnek köszönhető, mely a Rába menti törésvonalnál húzódik - mondja Veres Márton a földrajz tanszék vezetője.

Vas megyében nincs is szeizmológiai mérőállomás, a legközelebbi Sopronban található. A szakember szerint Szombathelyen nem is kell tartani az oroszlányihoz hasonló rengéstől.

Dr. Unger Zoltán - geofizikus, egyetemi docens, Fizika Tanszék, NymE-SEK
"Magyarországon nagyon sok, évi 100-120 földrengés is kipattan, de közel sem ilyen erősségű, nem vagyunk egy földrengésgóc. A Vráncsai és a Zágrábi földrengésgóc között helyezkedik el Magyarország."

Magyarország ezekhez képest csendes helyen van - ez jól látható ezen a képen is. A földrengést azonban nem lehet pontosan előre jelezni, így a kataszrófavédelem minden helyzetre felkészült. Földrengés esetén a műszaki károk felmérésében illetve az eseteleges kitelepítésben segítenek - mondja a kirendeltségvezető.

Tóth Zoltán - polgári védelmi százados, kirendeltségvezető, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Ha bármikor bekövetkezik egy földrengés, akkor tudják, hogy abból az épületből hogyan tudnak kijutni. Vagy ha tudják, hogy a házuk műszaki állapota olyan - mondjuk egy kémény, ami nincs olyan jó állapotban, akkor azt nekik figyelni kell, ha földrengés van, hogy veszélyt rejthet magában."

Bár földrengésre nem számítanak a szakemberek, a kőzetek mozgása miatt földcsuszamlás Szombathelyen is előfordulhat. A Perint part és az Aranyhíd Oktatási Központ közötti zsákutcában például évek óta egyre szélesebb a rés az aszfalton. Ez csak akkor jelenthet gondot, ha a patak vízszintje erőteljesen megemelkedik. Földcsuszamlás a Brenner körúton lévő bagolyvári töltésnél is előfordulhat, ez a területet is potenciális veszélyforrásként tartják nyilván a katasztrófavédelemnél.