Hírek

Szombathely kiemelt helyszíne lesz a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatnak

2019. június 05., 20:44

Az ország minden részéből érkeztek újságírók a Vasi megyeszékhelyre, hogy megismerjék a kétezer éve folyamatosan lakott város értékeit.

Szombathely kiemelt helyszíne lesz a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatnak

Ez derült ki egy legutóbbi egyetemi felmérésből. Szombathelyen született Szent Márton, Savaria volt a Római Birodalom tartományi fővárosa. Puskás Tivadar polgármester a város történelmi, gazdasági és kulturális értékeiről és a fejlesztésekről is beszélt a Múzeumok Éjszakáját beharangozó újságírói tanulmányút résztvevőinek. Az országos eseménysorozat központi helyszíne ugyanis Szombathely lesz.

Kassai Hajnal – múzeumi főosztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Egyrészt megnéztük a tavalyi látogatási statisztikákat, és annak alapján mérlegeltük, hogy melyik múzeumba járnak valóban nagyon sokan. Ez volt az egyik szempont. A másik pedig a beruházások nagysága.

Országosan több száz, Szombathelyen 8 helyszínen várják az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én. A törvényszéken a látogatók maguk alakíthatják a tárgyalás menetét, a szimfonikus zenekart vezényelhetik, a vasútállomás motorműhelye is megnyílik. Négy helyi múzeum kuriózumokkal készül.

Csapláros Andrea – múzeumigazgató, Savaria Múzeum
Itt Szombathelyt szeretnénk bemutatni nemcsak a századfordulót szeretnénk bemutatni nemcsak Szombathelynek a parkjaival, cukrászdáival, az ásatásaival fogunk foglalkozni. Amiről nem is tudnak a szombathelyiek, hogy hol is járnak, mi van alattunk.

A rendezvénysorozat fontos eleme a közgyűjteményi digitalizálás. Öt év alatt ugyanis a magyar műtárgyak fele már elérhető lesz így. Szombathelyen azt is megnézhetik az érdeklődők, mindez hogyan történik. Fontos cél, hogy a főváros mellett a vidék értékeit is minél szélesebb körben megismertessék.

Fazekas Márta – vezető szakértő, Magyar Turisztikai Ügynökség
A kulturális turisták és a kulturális turizmus egy olyan irány, ami minden országban egy meghatározó, megcélzott, minőségi turizmust jelent, és természetes módon Magyarországon a Magyar Turisztikai Ügynökség is fontosnak találja, hogy érkezzenek olyan emberek, akik a kultúrára különösen fogékonyak. 6.42

A Múzeumok Éjszakáját 11. alkalommal tartják meg országszerte a Szent Iván éj előtt.