Hírek

Szombathely közvetlen EU-s forrásokra számít, erről tárgyalt a polgármester Dobrev Klárával

2021. március 03., 13:54

Dobrev Klárával, az Európai Parlament alelnökével találkozott kedden délután Szombathelyen Nemény András polgármester. A két politikus többek között arról tárgyalt egymással, hogy a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben miként lehetne uniós forrásokat szerezni Szombathely városának. A DK EP képviselője a találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy Szombathely sikeresen szerepelt azon a “Horizon 2020” pályázaton, ahol csak nagyon kevés magyar településnek sikerült felvennie a versenyt a többi pályázóval, és aminek köszönhetően támogatáshoz juthat a megyeszékhely.

 

Szombathely közvetlen EU-s forrásokra számít, erről tárgyalt a polgármester Dobrev Klárával

Szombathely arra számít, hogy a kormányzati támogatásokon túl a következő költségvetési ciklusban az Európai Uniótól is tud forrásokat lehívni. Ezzel kezdte a közös sajtótájékoztatót Nemény András. A politikus hozzátette, arra kérte Dobrev Klárát, hogy ebben legyen Szombathely segítségére.

Nemény András - polgármester
“Jól is állunk e tekintetben, hiszem már lezárult az előző uniós ciklus és már nem voltak nyitott pályázatok, és mégis sikerült az elmúlt hónapban egy pályázatot nyerni, a “Just Nature” pályázatot, amelyik levegőminőség javításról szólt. Tehát 150 millió forintos összeget  nyertünk, és ebben az évben fogjuk megvalósítani. Valamint hogy megnyertük azt a pályázatot is, ami a 100 intelligens város kihívás címet viseli. Ez lényegében egy mentorprogram. Én úgy szoktam fogalmazni, hogy olyan mint egy nulladik évfolyam, aki elvégzi, az jó esélyes bekerül a következő körbe, ahol mér a forrásokat tudjuk lehívni.”

Az önkormányzatok járványkezelési lehetőségeiről is szó esett a két politikus között. Nemény András elmondta: nehéz a dolguk, mert az önkormányzatot nem vonják be pl. a megyei oltási munkacsoport munkájába se. Pedig az SZTK-nál a kialakult tumultus is megelőzhető lett volna.

Dobrev Klára - az Európai Parlament alelnöke
“Nincs Európában még egy kormány, aki egy ilyen helyzetben az önkormányzatoktól vonna el forrásokat. Nincs Európában még egy olyan kormány, aki nem az önkormányzatoknak adná oda a forrásokat. Annyira természetes, gondoljanak bele: Önök szerint Orbán Viktor vagy Gulyás Gergely jobban tudja azt, hogy a szombathelyi vállalkozások közül ki az aki nehéz helyzetben van  vagy ki az aki nincs, Jobban tudják az oltópontok kijelölésénél, hogy hány ajtaja, hány vészkijárata van egy-egy épületnek vagy intézménynek?”

A polgármester arról is beszélt, hogy a város legnagyobb adófizető cége azt tervezi, hogy a számlázását a jövőben egy írországi cégen keresztül bonyolítja, ami komoly iparűzési adókiesést jelentene Szombathelynek. Dobrev Klára ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az unión belül károsnak tartja az adóversenyt, így támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely segít bezárni az európai polgárokat megkárosító kiskapukat.