Hírek

Szombathely városának ajánlva - Olasz művész fotói a Képtárban

2016. július 22., 15:54

A Szombathelyi Képtárban nyílt meg Rocco Turi kiállítása, amely a Szombathely városának ajánlva címet viseli. A fotók a város nevezetességeit, kiemelkedő eseményeit mutatják be úgy, ahogy olasz alkotó látja.

Szombathely városának ajánlva - Olasz művész fotói a Képtárban

Puskás Tivadar
„Üdvözlöm azt a nem Szombathelyen született és nem szombathelyi lakcímű embert, aki Szombathely szerelmese. Szombathelyt szereti, Szombathelyt olyannyira szereti mint mi mindannyian itt 80 ezren.”

Ezekkel a szavakkal köszöntötte Puskás Tivadar polgármester Rocco Turi olasz alkotót, a Szombathely városának ajánlva című fotókiállításának a megnyitóján. A képeken a város különböző ismert, vagy kevésbé ismert épületei láthatóak, az ég pedig olyan kék mind Itáliában. Sok fotó idézi meg Savaria Történelmi Karnevált is.

Gálig Zoltán művészettörténész
„Van egy egészen különleges munkája a Totem Szombathely, amelyet a Csónakázó-tó partján készített szép, vízszintes tükröződést ábrázoló tájképeket a feje tetejére állított, pontosabban elfordított merőlegesre és ezáltal úgy néznek ki, mintha totemek lennének, és ezt teljesen szombathelyinek mondhatjuk, mégis valami idegenszerűség is megjelenik bennük.”

A kiállítás központi eleme egy kövekből készült installáció, amelynek alapgondolata a 2008-as világválság. Ezt a káoszt ábrázolta a szociológusként és művészként Rocco Turi.

Rocco Turi szociológus- művész
„ Valóban szerelmes lettem a városba akkor, amikor először ideérkeztem. Folyamatosan járom a világot, de Szombathelyre visszatérni nekem mindig olyan mintha a szülővárosomba érkeznél. A képeimmel nem csak bemutatni szerettem volna a várost, hanem értelmezni is. Úgy járok a városban, hogy mindig szeretnék valami újat felfedezni.”

Rocco Turi Szombathely városának ajánlva című kiállítása december 17-ig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban.