Hírek

Szombathely volt az idei Múzeumok Éjszakája programsorozat fővárosa

2019. június 24., 13:32

A szokásosnál is több intézmény várta nyitott kapukkal és izgalmas rendezvényekkel az érdeklődőket.

Szombathely volt az idei Múzeumok Éjszakája programsorozat fővárosa

A Múzeumok Éjszakája országos rendezvényeinek kiemelt témája a digitalizáció és az utazás, fővárosa pedig Szombathely volt. A Smidt Múzeumban nyitotta meg az eseményt a kultúráért felelős államtitkár.

Fekete Péter - kultúráért felelős államtitkár
“Magyarország legnagyobb fesztiválja a Múzeumok Éjszakája. 400 ezer ember, kétezer programon vesz részt egy éjaszaka alatt, azt szoktam mondani, hogy az év legrövidebb éjszakája, de garantáltan a leghosszabb, hiszen a legtöbb programot tudjuk látni.”

Az ünnepség összekapcsolódott az Egy szelet Szombathely című kiállítás megnyitójával is: a város kávézóinak, cukrászdáinak előtörténetét mutatták be. A sárga villamos ezúttal alkalmi süteményezővé vált: (40:13) különleges finomságokat kínáltak itt az érdeklődőknek.

“Sziszeg a doboz, és most jó lesz?”

A Képtár oldalánál bárki büntetés nélkül graffitizhetett. Ábel lelkesen küzdött a festékes flakonnal, ő édesanyjával érkezett.

Németh Mónika
“Ő egyébként is nagyon szeret rajzolni, nincs olyan nap, hogy ne rajzolna valamit, úgyhogy ezért jöttünk, meg hát ugye a múzeum is érdekli, szokott jönnni, meg hát vannak kézműves foglalkozások, és ezért.”

A Képtárban még a farkas is segített a kézműves foglalkozásoknál. Az aulában pedig a 30 alattiak kiállítása várta az érdeklődőket.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
“Olyan fiatal pályakezdőket választottunk, akik digitális eszközökkel dolgoznak és azzal alkotnak, nem csak képzőművészekm hanem más területre is elmentünk, mivel méltatlanul háttérben hagyjuk az építészetet és a belső építészetet, úgyhogy most ők is megmutathatják, hogy mit tudnak.”

Az eseményhez több partnerintézmény is csatlakozott, idén már a Savaria Szimfonikus Zenekar is tárt kapukkal várta a zene és a színpad, a kulisszatitkok iránt érdeklődő vendégeket a Múzeumok Éjszakáján.