MNB - 2
MNB

Hírek

Szombathelyen egyelőre biztosított a gyermek szakorvosi ellátás

2012. november 13., 17:06

Mind a 16 körzetben megoldott rendelés, de az átlagéletkor nagyon magas, és nem látszik az utánpótlás. Ezen segíthet, az az ösztöndíj program, melyet az egészségügyi tárca kínál csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos-jelölteknek. A havi 200 ezer forintos támogatásra december 15-ig lehet pályázni.

Szombathelyen egyelőre biztosított a gyermek szakorvosi ellátás

Király Árpád polgármester panaszkodik. Csepregen és a körzethez tartozó Tormásligeten és Tömördön egy éve nincs főállású háziorvos. Egyszerűen nem találnak, pedig folyamatosan hirdetik, lakást is adnának hozzá. A helyzet nem egyedi.

Király Árpád polgármester, Csepreg
"Sajnos országos, akut problémáról van szó, ...nem látjuk az utánpótlást"

Szombathelyen valamivel jobb a helyzet. 16 gyermekorvosi körzet van, még nincsenek tartósan betöltetlen praxisok, de a tendencia aggasztó.

Vignhé Horváth Ilona, igazgató, Egészségügyi Alapellátó Intézet
"Az átlagéletkoruk elég magas, 56 év. A legfiatalabb doktornő 39, a legidősebb 69 éves. Az országos átlagtól talán kissé jobban állunk, de idős átlagokat tudunk"

Ezt a helyzetet igyekszik orvosolni az egészségügyi szaktárca új programja. A Méhes Károly ösztöndíj keretében havi 200 ezer forintot kaphatnak a szakorvos-jelöltek a szakképzés teljes idejére. Cserébe vállalniuk kell, hogy tanulmányaik befejezését követően legalább annyi ideig dolgoznak Magyarországon, ameddig a program révén támogatásban részesültek.

"Amit az OEP ad nekünk praxispénzt, abból fizetni kell az asszisztens bérét, a saját bérünket, ezt a rengeteg féle adót, a rendelő fenntartását, az autót."

Elek Marianna a második legfiatalabb gyermekorvos a megyeszékhelyen. Azt sorolja mire megy el az egészségbiztosítótól  kapott pénz. Úgy látja, jóval magasabb alapfinanszírozásra lenne szükség, nehéz ugyanis ellenállni a 30 kilométerrel arrébb, Ausztriában megkereshető 1500-2000 eurónak.

Dr. Elek Marianna házi gyermekorvos
"Azt gondolom, hogy mivel közel a határ a fiataloknak jóval vonzóbb, hogy kimenjenek, mert ott többet keresnek"

Az ösztöndíjprogramra december tizenötdikéig pályázhatnak a szakorvos-jelöltek.