Hírek

Szombathelyen is zászlót bontott a 10 millió Fa környezetvédelmi szervezet

2019. október 21., 14:24

A kezdeményezés Bojár Iván András nevéhez fűződik. Országszerte ezrek csatlakoztak a nyáron elindult mozgalomhoz: a városunkban tevékenykedő önkéntesek vasárnap szervezték meg az első találkozót.

Szombathelyen is zászlót bontott a 10 millió Fa környezetvédelmi szervezet

Miközben a gyerekek falevelekből készítettek képeket, a felnőttek a 10 milló Fa közösség programjával és a gyakorlati tudnivalókkal ismerkedtek. A klíma védelme minél több fa elültetésével - ez az elsődleges célja a civil mozgalomnak, amihez bárki csatlakozhat.

Bozzay Balázs - önkéntes, 10 millió Fa környzetvédelmi szervezet
“Egy ember egyénként kevésnek tűnik, hogy tudjon tenni valamit. Ámde van egy nagyon jó eszköze: ha fát ültet. A fák, ahogy növekednek, szén-dioxidot kötnek meg. A problémánk, a klímaváltozás oka, hogy magas a szén-dioxid-szint a légkörben. Ezt egy fával tudjuk megkötni. A fa ezen kívül árnyékot ad, port köt meg, kulturális érték számunkra.”

Aki csak egy fát is elültet, és regisztrál a szervezet közösségi oldalára, már közelebb viszi a kezdeményezést a kitűzött célhoz, vagyis a tízmillió életképes fa növekedéséhez - legyen az gyümölcs- vagy díszfa, akár közterületen akár magánkertben.

A szombathelyi csoport tagjai rajzpályázatot is hirdettek. A legjobban sikerült alkotásokat díjazták az első találkozón.

A közösség önkéntesei a Gothard-iskola udvarán ültették el az első fákat a gyerekekkel.

Simon Kiss Nimród és  Varga Ábel
“- Azért ültetünk fákat, hogy a levegő tisztább legyen, és ne pusztuljon ki a földünk. Hogy jobb levegő legyen az iskolában.”

A közösség várja a felajánlásokat is, emellett szakmai tanácsokkal segít azoknak, akik csatlakoznak a mozgalomhoz.

Magyar Mónika - önkéntes, 10 millió Fa környzetvédelmi szervezet
“Összeállítottunk egy fajtalistát, ami segítséget nyújt ahhoz mindenkinek, hogy ki tudja választani megfelelő fajtát, hogy mi az, amit a kertjében - mind fekvését, mind terjeldelmét tekintve - el tud ültetni. És ennek a beszerzésében is tudunk segíteni, vagy éppen ajánlani bármilyen típust.”

A mozgalom az elültetett fák gondozását is szem előtt tartja: az öntözés vagy éppen a növényvédelem is feladata a csatlakozóknak.

November 9-én szervezik meg az első országos faültetést, amit az Élet napjának neveztek el.