Hírek

Szombathelyen járt a helembai asszonykórus

2014. október 20., 19:45

Énekkar és citerazenekar érkezett vendégségbe a bogáti idősek otthonába a felvidéki Helembáról szombaton. Az intézmény és a művészeti csoportok között egy korábbi Ki mit tud? versenyen szövődött ismeretség. A látogatás alkalmával az otthon tánccsoportja és a vendégek is ízelítőt adtak produkcióikból.

Szombathelyen járt a helembai asszonykórus

Őszirózsák - ezt a nevet viseli a helembai asszonykórus és a bogátiak tánccsoportja is. Talán ezért is figyeltek fel egymásra a kárpát-medencei idősek Ki mit tud versenyén Pécsett. A bogátiak már jártak Helembán fellépni, a felvidékiek most viszonozták a látogatást. Helemba egy 700 fős, magyarok lakta kisközség a határ közelében.

Kosznovszky Henrietta - polgármester, Helemba
"A kultúra, a hagyományőrzés nagyon jelentős szerepet játszik. Van egy Őszirózsák asszonykórusunk és a Helembai Pengetők citerazenekarunk, és vannak színészeink is."

"Szépen szól a helembai nagyharang."

A kórus nyolc éve alakult a helembai nyugdíjas klub mellett. A magyar népdalkincset és a régi viseletet is őrzik.

Mácsai Mária
"Ez volt az asszonyok dísze, a tearózsás kasmírkendő, volt a pruszlik, ing, kötény a ruhával."

Szombathelyi vendégszereplésük alkalmával otthonról hozott népdalcsokrot adtak elő.

Tóth Aranka - az Őszirózsák Asszonykórus vezetője
"Környékbeli, Ipolymenti népdalokat, Kodály gyűjtéséből felvidéki népdalokat énekelünk, sokat járunk fellépni és versenyekre. (Szlovákiában vannak magyar népzenei versenyek, amelyekre járunk.)"

A bogátiak tánccsoportja az intézmény fennállásának 30. évfordulójára alakult, jelenleg tíz taggal működik. Elsősorban vasi körtáncokat tanulnak, ebből adtak ízelítőt a vendégeknek. A heti két-három táncpróba terápiás célt is szolgál.

Némethné Bogát Andrea - szociális és mentálhigiénés csoportvezető
"Két fő szempontja van, az egyik a szabadidő hasznos eltöltése, a másik a készségek és képességek fejlesztése, mozgáskoordináció, egyensúly fejlesztése, a térérzékelés fejlesztése. (Nem beszélve arról, hogy ez egy közösségi program, kommunikáció, és ez nagyon lényeges.)"

Ez a látogatás fordulópont az intézmény életében: korábban soha nem volt kapcsolatuk külföldi művészeti együttesekkel.