MNB - 2
MNB

Hírek

Otthonszülés

2011. április 20., 15:53
Április elsejével lépett hatályba az a rendelet, amely szabályozza az otthonszülést. Ez ezentúl lehetővé teszi, de szigorú személyi és tárgyi feltételekhez köti az intézményen kívüli szülést.
Otthonszülés

Az otthonszülés ugyan már engedélyezett, de szigorú szabályokhoz kötött. Akkor lehetséges, ha a terhesség szövődménymentes és a szülés a 37. és 41. hét között indul meg. A magzat fekvését és az anya életkorát is figyelik. 18. év alatt és 40 felett nem lehet otthon szülni. A terhesgondozásnak azonban minden esetben a jelenleg működő rendeszerben kell megtörténnie. Ha látszólag minden rendben van, akkor is fontos szerepe van a kórháznak - mondja Koppány Csaba, a szombathelyi szülészet osztályvezetője. Meg kell jelölni ugyanis egy háttérkórházat is, ahova ha gond van 20 percen belül beszállítható a kismama.

Dr. Koppány Csaba - osztályvezető főorvos, Szülészet, Markusovszky Kórház
"Ha romlanak a magzati szívhangok, ami azt jelzi, hogy a baba nem jól érzi magát, és ha bizonyos időn belül nem kerül ki az anyuka pocijából, akkor bizony nagy bajok lehetnek. Másrészről az anya részéről is jelentkezhetnek szövődmények, akár egy nagy vérnyomásugrás."

Szombathelyen jelenleg sem az orvosok, sem a tisztiorvosi szolgálat nem tud olyan kismamáról, akik otthon szeretne szülni. A dúlák viszont egyre keresettebbek, ők is segíthetnek az intézeten kívüli születésnél. Réka az egyetlen minősített dúla az országban, havonta több szülésnél vesz részt. Eszter is az ő segítségével hozta világra második gyermekét. Azt mondja, elmondhatatlan a különbség, pedig első gyermekénél is fogadott orvos és szülésznő vett részt az eseményen. Míg Marcit 15, addig Ákost 3 óra alatt sikerült világra hoznia.

Koltay Eszter
"Annyira jól alakult az, hogy érezte a Réka azt, hogy nekem mire van szükségem, akkor masszírozott, amikor én arra vágytam, akkor simogatott, amikor arra vágytam ezáltal annyira felszabadult és önmagamat tudtam adni."

Sokan nem tudnak még erről a lehetőségről, így csupán családtagjaik segítségére hagyatkoznak. A dúla a vajúdástól egészen a szoptatásig végigkíséri a szülési folymatot. Nemcsak lelki, hanem szakmai támogatást is ad.

Dézsi Réka - dúla
"Érzelemmentesen tudjuk az anyát kísérni, de nem érzelemszegényen. Ott vagyunk, sokkal inkább tudunk lélekben segíteni, nem kötődünk annyira a helyzethez mint egy anya. Ráadásul egy dúla nem egy-két szülést kísér."

Réka szerint az otthonszülésnek is megvan a maga varázsa, mégsem áll sem az egyik, sem a másik oldalra. Minden kismamának ott és úgy kell szülnie, ahogy biztonságban érzi magát - mondja. Sok esetben a császármetszés oka a szülés miatti félelem, ebben azonban egy dúla tanácsai is nagy segítséget jelenthetnek.