MNB
MNB - 2

Hírek

Szombathelyen rendezi harmincéves jubileumi kiállítását a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

2019. július 16., 18:55

A szervezet tagjai közül 15-en válogattak gyűjteményükből különböző témák mentén: csipkék, szőlészet-borászat, a világ gyermekei, elpusztított emlékművek és budapesti Duna-hidak is feltűnnek az ábrázolásokon.

Szombathelyen rendezi harmincéves jubileumi kiállítását a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

Asztali és faliórák, mesefigurák, hazai tájegységekre jellemző népviseletek - változatos témákban, összesen 1268 képeslap látható a szombaton megnyílt kiállításon. A gyűjtők maguk válogatták össze a legérdekesebb darabokat.

Kiss Attila - gyűjtő
"Mindenevő vagyok, de vannak kedvencek, helytörténet, Szombathellyel kapcsolatos képeslapok, aztán a vallási képeslapokat nagyon szeretem."

Jövőre lesz 150 éve, hogy a posta kiadta az első képeslapot, gyűjtésük már 1890-ben megkezdődött. Az országos egyesület 1989-ben alakult, a jubileum alkalmából könyv is megjelent. Igyekeznek a lehető legtöbbször a nagyközönség elé állni.

Kőszegfalviné Pajor Klára - elnök, Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete
"Kicsit népszerűsíteni a képeslapokat, bevonni a közönséget, a város lakóit, hogy élvezzék ezeket a csodálatos anyagokat."

A jubiláló egyesületet emléklappal köszöntötte Balázsy Péter megyei jegyző, aki elmondta: a jól működő városban sok jól működő közösség él, a gyűjtők pedig tevékenységükkel megőrzik a múlt egy szeletét. Előadás hangzott el a képeslapok honismereti és helytörténeti kutatásban betöltött szerepéről.

Petercsák Tivadar - egyetemi tanár
"A képes-levelezőlapról nyugodtan mondhatjuk, hogy a tömegkultúra fontos jelensége, nagy tömegekhez jutott el kezdettől fogva, és azon túl, hogy üzenetközvetítésre való, már nagyon korán saját korának dokumentumaként is megjelenik."

A Berzsenyi Dániel Könyvtár régóta jó kapcsolatot ápol az egyesülettel, hat éve adnak helyet az országos kiállításnak. 2014-ben Kőszegfalviné Pajor Klára az intézménynek ajándékozta 4000 darabos gyűjteményét.

Szalainé Bodor Edit - könyvtáros
"A képeslapok egyfajta korlenyomatok, megmutatják, hogy a város akkoriban hogy nézett ki, hogyan éltek az emberek, olyan épületek találhatók rajta, amik ma már nem léteznek, történeti vonatkozásuk is van, őrzik a város történelmét."

A kiállítás augusztus 24-ig látogatható a könyvtár földszinti előadótermében.