Hírek

Szombathelyi a köztársasági elnök fehérbora

2011. április 28., 13:47
A szombathelyi Kreinbacher Imre borászata nyerte el a Köztársaság Elnök Bora címet. Több mint 650 bort neveztek be a pincészetek az ország minden részéből, hogy megmérkőzzenek a Köztársasági Elnök Bora címért. Három kategóriában hirdettek győztest, a fehér borok között az első helyen végzett a somlói pincészetben készített Somlói Öreg Tőkék bora.
Szombathelyi a köztársasági elnök fehérbora
2003-tól készítenek bort a Kreinbacher Pincészetben. A kezdetektől a minőségre helyezik a hangsúlyt. Somló legértékesebb területein telepítettek szőlőt, de a régi, még jól termő ültetvényeket nem vágták ki. Ezek a 25 évnél öregebb tőkék adják a győztes bor alapanyagát.
Baráth Sándor elmondta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök az előzsűrizés után 3-3 mintából választotta ki a győztes bort. A fehérborok közül a Kreinbacher Pincészet 2007-es somlói Öreg Tőkék Bora, a desszertborok közül az Orosz Gábor 2000-es hatputtonyos tokaji aszú, a vörösborok közül pedig a Bodri Pincészetből származó 2009-es szekszárdi Kadarka viselheti a Magyarország köztársasági elnökének bora címet. A borok bolti eladásából palackonként száz forintot jótékonysági célra fordítanak.