Hírek

Szombathelyi cég képviseli Magyarországot

2020. szeptember 16., 19:33

Szombathelyi gazdaságfejlesztéssel foglalkozó cég nyerte el az Európai Technológiai Intézet gyártási innovációs közösségének magyarországi képviseletét. Az együttműködés sok lehetőséget tartogat a helyi ipar számára.

Szombathelyi cég képviseli Magyarországot

Az Európai Technológiai Intézet a kontinens legnagyobb innovációs hálózata. Az uniós szervezet célja, hogy a vállalatokat, egyetemeket és kutatókat összefogva modernizálja Európa gazdaságát. Ehhez nyolc innovációs területet jelöltek ki, a környezetvédelemtől az élelmiszeriparon át, az energetikáig. A Pannon Gazdasági Hálózat a gyártási folyamatok fejlesztését fogja összehangolni a régióban.

Barta Balázs - titkár,  Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület
“Ezen a hálózaton keresztül rendkívül sok fejlett gyártási megoldással tudnak majd a cégek megismerkedni, ez egy dolog. A másik dolog, hogy ehhez kapcsolódóan képzések lesznek, mind iskolarendszerű, mind azon kívül, ami azt gondolom, hogy szintén értékes dolog. A harmadik szempont pedig, hogy közvetlen forrásokat is el lehet nyerni, évente nagyjából 400 millió euró értékben.”

A Pannon Gazdasági Hálózat 3D digitalizációs bemutató centrumában, az amLAB-ban több projekten dolgoznak már. Jelenleg egy tiszta oxigénnel működő légzőmaszk virtuális terveit alakítják ki. A szombathelyi tervezőasztalról élsportolókhoz, illetve a szmogos távol-keleti nagyvárosok lakosaihoz jut majd el az új termék.  

Magyarfalvy Márton - ipari termék- és formatervező mérnök
“Foglalkoztunk már bútoroknak a szenzoros fejlesztésével. Nagyon széles spektrumon mozgunk, nem tudnám bekategorizálni, hogy egy dologgal foglalkozunk. Igazábol szerintem az az erősségünk, hogy a nagyon egyedi problémákra is megpróbálunk megoldást találni."

Az innovációs központ a partnerségnek köszönhetően az európai gyártásfejlesztés egyik fontos bázisa lesz, így Szombathely digitalizációs központként kerülhet fel a nemzetközi gazdasági térképre. Az Európai Technológiai Intézet kezdő vállalkozások számára és nyugat-dunantúli cégek innovációs fejlesztéseire is biztosít támogatási lehetőségeket.