Hírek

Szombathelyi diák az idei Ifjúsági Bolyai Pályázat egyik díjazottja

2013. február 15., 16:55

Mérő László, a Bolyai Gimnázium végzős tanulója az idegrendszer működésével kapcsolatos informatikai kutatásával nyerte el a rangos elismerést. Felkészítő tanárát, Baranyai Józsefet szintén elismeréssel jutalmazták.

Szombathelyi diák az idei Ifjúsági Bolyai Pályázat egyik díjazottja

A Bolyai Pályázatra készült kutatását magyarázza diáktársainak a 12-es Mérő László. A témát a  Bolyai-díj tavalyi kitüntetettje, Perczel András akadémikus írta ki: a feladat szerkezet és dinamika vizsgálata volt élő és közösségi rendszerekben. Laci dolgozatában informatikai ismereteit alkalmazta a biológiában.

Mérő László
A memória működését kutattam az idegsejtek szintjén, és egy már létező mesterséges intelligencia modellt próbáltam ki, a valóshoz hasonló idegsejtmodellekkel a számítógépen szimulálva.

Laci kutatásainak gyakorlati jelentősége is van: alkalmazható számos területen, ahol hasonló dolgokat kell keresni, részeket teljes egésszé kiegészíteni vagy rendellenességeket felismerni. A felkészülésben sok segítséget kapott tanárától, az ő munkáját is oklevéllel ismerték el.

Baranyai József tanár
A Laciban minden olyan dolog megvan, ami kell ahhoz, hogy egy rendkívül innovatív, jó kutató ember legyen, a mi szerepünk csak annyi volt, hogy ebben segítsük. Irodalomhoz segítsük, beszéljünk róla, hogy milyen problémák vannak egyáltalán ezen a területen, merrefelé kell elindulnia, mik azok a szabályok, amiket be kell tartania.

Az Ifjúsági Bolyai-díjat 2000-ben alapította az oktatási minisztérium és a Bolyai Alapítvány. Az elismerést kétévente adják át: Laci az emberi erőforrások miniszterétől vehette át Budapesten.