Hírek

Szombathelyi-kínai együttműködés várható

2010. november 30., 14:52

A kultúra, az egészségügy és a gazdaság területén is várható együttműködés a kínai Yantajjal. - jelentette ki Puskás Tivadar egy keddi sajtótájékoztatón. A Kínából érkező delegációt hétfőn a Parlamentben fogadta a szombathelyi polgármester, kedden pedig a város gazdaságát mutatta be a a távol-keleti vendégeknek.


Szombathelyi-kínai együttműködés várható

A BPW Hungáriát több, mint 3 éves kapcsolat fűzi az ázsiai térséghez - mondta a cég szombathelyi ügyvezetője a megyeszékhely és a kínai város vezetőinek tárgyalását követő sajtótájékoztatón. A kínai delegáció tagjai szerint Szombathely gazdasági és földrajzi fekvése kitűnő lehetőségeket kínál akár egy olyan 6 milliós kínai város, mint Yanta számára is.

Zhao Xiangdong - Uniós ügyek igazgatója, Yanta-i Külügyi Hivatal
"Úgy gondoljuk, hogy a két önkormányzat közötti együttműködésnek számos oldala lehet. Először is tájékozódnunk kell egymásról, hogy aztán kidolgozzuk, hogy milyen közös területeken tudjuk segítni egymást."

Az együttműködés széles körben jöhet létre - hangsúlyozta a tájékoztatón Puskás Tivadar polgármester és Lazáry Viktor alpolgármester, igaz, egyelőre konkrét megállapodásról nincs szó. Arról viszont megegyeztek, hogy egy gazdasági szakemberekből álló szombathelyi delegáció jövő év elején ellátogat a kínai testvérvárosba.

Lazáry Viktor - alpolgármester, Szombathely
"Szeretnénk ha a cserekapcsolatok révén, akár a kultúra, akár az egészségügy akár a gazdaság területén megismernénk egymást."


Molnár Miklós alpolgármester újságírói kérdésre elmondta, hogy a váti Cargo reptér megépítése nagy lökést adhat ahhoz, hogy a kormányzati szándékhoz hasonlóan nyisson a térség Ázsia felé. A kínai delegáció és a városi vezetők a sajtótájékoztató után gyárlátogatáson vettek részt. Programjukban a szombathelyi Ipari Park és a sürgősségi betegellátás megtekintése is szerepel.