Hírek

Szombathelyi küldöttség járt a csehországi Jihlavában

2015. november 27., 19:36

Arról tájékozódtak, hogy az ottaniak miként kényszerítették ki a Kronospan cégtől hatékony szűrőberendezések feltétel nélküli felszerelését. Hende Csabáék most ugyanezt akarják elérni a Falco-gyár esetében is.

Szombathelyi küldöttség járt a csehországi Jihlavában

Hende Csaba országgyűlési képviselő vezetésével tizenegy fős szombathelyi delegáció utazott a csehországi Jihlavába, ahol a helyi vezetők, környezetvédelmi szakemberek segítségével arról tájákozódtak, hogy az ottaniak miként kényszerítették ki a Kronospan cégtől a hatékony szűrőberendezések felszerelését. Csehországban a vállalat ezt minden külön feltétel nélkül tette meg. A vasi megyeszékhely lakossága ugyanezt várja az itteni Falco-gyártól.

Hende Csaba országgyűlési képviselő
“Pozitív és negatív dolgokat egy csomagban próbálnak elfogadtatni. Azt gonodolom, hogy ez nem helyes. Először és mindenek felett meg kell oldani azt, amit már Jihlavában is megoldottak. A hetékony szűrést és az állandó mérést. Már rég kötelességük lett volna ezt megoldani. Igazán nem értem, hogy mire várnak és mi ez a játszadozás a szombathelyiek türelmével és egészségével.”

Jihlavában a lakosság és a hivatalos szervek szó szerint kikényszerítették, hogy a Kronospan azt a hatékony szűrőberendezést szerelje fel gyárai kéményeire, melyet saját szakemberei fejlesztettek ki. Szombathelyen a “Tiszta levegő” mottojú petíciós kampány ugyanezt a célt szolgálja.

Kántás Zoltán önkormányzati képviselő
“A Városházán történt megbeszélés is azt továbbította felénk, hogy csak közös összefogással lehet eredményt elérni a cégcsoport ellen. A jihlavai emberek is bebizonyították, hogy  egy petíció aláírásával és az összefogással van lehetőség eredményeket elérni.”

Az UTWS-technológiájú szűrőberendezésnek köszönhetően Jihlavában jelentős mértékben csökkent a levegőterhelés, melyet folyamatos mérések is igazolnak. Emellett a kéményekből felszálló füst csak nyolc Celsius fok alatti hőmérsékleten látható.