Hírek

Szombathelyen a fogyasztóvédelmi főigazgató

2010. augusztus 25., 07:34
Minden 100 ellenőrzött vállalkozás közül 30-nál talál kifogást a vasi fogyasztóvédelmi hatóság. Ezzel az aránnyal a megye az oszágos átlag alatt marad - hangzott el egy szerdai fórumon. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság új főigazgatója országjáró körútja során Szombathelyre érkezett. Látogatásának legfőbb célja az volt, hogy a helyi szakemberek véleményét kérje az új fogyasztóvédelmi politika kidolgozásához.
Szombathelyen a fogyasztóvédelmi főigazgató

A napokban zárult turisztikai vizsgálatsorozat jó eredményt hozott. 300 ellenőrzött vállalkozás közül mindössze 65-nél találtak kisebb szabálytalanságot a fogyasztóvédők. Szombathely élen jár a veszélyes termékek felderítésében is.

Fehérné Horváth Ildikó - mb. kirendeltségvezető, fogyasztóvédelmi felügyelőség
"A múlt évben 38 terméket vontunk ki a forgalomból. Ebben az évben is 28 termék mintáját vizsgáltuk, ennek 90%-a rossznak bizonyult."

A fogyasztók egészségének és biztonságának védelme a hatóság egyik elsődleges feladata lesz a jövőben - mondta az új főigazgató. A másik cél, hogy a vállakozásokat a szabályok betartására bírják.

Pintér István - főigazgató, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
"Ne csak feketelista legyen. Nem azt mondtuk, hogy egyfajta szeretetszolgálatként elmegyünk a súlyos jogsértések mellett. Azokat továbbra is szankcionálni fogjuk, de a célunk az, hogy a jogsértések ismételtségét kerüljük el."

A hatóság munkatársai azt mondják, a kidolgozás alatt álló fogyasztóvédelmi kormányprogram a vállakozóknak kiszámítható jogszabályi környezetet teremt majd.

Dr. Kathy Attila - főosztályvezető, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
"A vállalkozók azt érezzék, hogy nem öncélú a bírságolás, csak akkor kerül rá sor, ha egyéb intézkedés, másfajta ösztönzési módszer nem vezet eredményre."

A tervek szerint létrehozzák a pozitív listát, bevezetik a fogyasztóbarát emblémát, a vállakozóknak képzéseket szerveznek és a nagy hangsúlyt fektetnek a tájékoztatásra.