Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Szűrések éjszakája

Adásban volt: 2014. április 29.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Mammográfiás szűrésre is lehetőség volt pénteken, a Szűrések Éjszakáján. A Markusovszky Kórházban várták meghosszabbított rendelési idővel a nőket. Az első alkalommal megrendezett országos program célja a megelőzés, az időben történő felismerés. A résztvevők vérnyomásmérésen és diabétesz szűrésen is részt vehettek.

Pénteken a szokásos rendelési időn túl, egészen este 8 óráig várták a nőket mammográfiás szűrésre a Markusovszky Kórházban. Több mint 10 éve folyik hazánkban a szervezett népegészségügyi szűrés, hogy segítse a betegség korai felismerését. A kezdeti időszakban Vas megyében magas volt a részvételi arány, 70% körüli. Ám az elmúlt időszakban egyre kevesebben jelentkeznek a hívásra. Az országos akció célja éppen az volt, hogy új lendületet adjon a programnak és a nők felismerjék a szűrés fontosságát.

Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos
“Összesen 104 hölgyet hívtunk a szűrésre. Nem mondhatom nagyon sikeresnek, mindössze 20-an jelentek meg. Ami még nagyobb probléma hogy 60 olyan személy van aki az elmúlt 2 évben sem járt szűrésen. Ez  a másodbehívás. Közül csak 1 személy jelent meg.”

Ez volt az első országos akció. Más programokat is szerveznek majd, hogy tudatosítsák: a rendszeres szűréssel időben felismerhető a betegség. A korai stádiumban gyógyítható is. A részvételt segítheti, egy előkészítés alatt álló törvénytervezet, amely meghatározná, hogy a mammográfiás szűrésre behívott nőket a munkahelyükön az adott napon milyen kedvezmények illetnék meg.  A hétvégi szűrésen még vérnyomásmérésre is lehetőség volt, a 2 típusú cukorbetegséggel kapcsolatban kérdőívet tölthettek ki a megjelentek, diétás tanácsadást is tartottak. Várhatóan ősszel újra lesz szűrések éjszakája.

2014. április 29.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében