Hírek

Tájékoztató a választáson indulóknak

2010. augusztus 05., 17:02
Tájékoztatón vehettek részt csütörtökön az őszi önkormányzati választásokon jelöltet vagy listát állító szervezetek képviselői a Városházán. Több törvényi változás is életbe lépett az idei választási eljárást illetően, ezért a Választási Iroda vezetői mondták el az érdeklődőknek, milyen feltételek mellett bonyolódik idén a voksolás, és átadták nekik a jelöléshez szükséges nyomtatványokat.
Tájékoztató a választáson indulóknak


A köztársasági elnök október 3-ára tűzte ki a helyi önkormányzati választások időpontját. Szombathelyen egyéni választókerületből 14, kompenzációs listáról 6 képviselő kerülhet a közgyűlésbe. A jogszabályok változása miatt át kellett rajzolni a választókörzetek határait, döntően lakosságszám és a településrész jellegének figyelembe vételével. A Választási Iroda már megkezdte a munkát.

Dr. Szele Györgyi - irodavezető-helyettes, Választási Iroda
"A névjegyzéket kell készítenünk, hamarosan nyomtatjuk és postázzuk a tájékoztatókat és ajánlószelvényeket."

A névjegyzéket augusztus közepén függesztik ki, október 1-ig lehet megtekinteni. Ajánlószelvényeket augusztus 16 és szeptember 3. között gyűjthetnek a jelöltek. Négy kisebbség választhat magának önkormányzatot a városban, a cigányok, horvátok, németek és szlovének. A jegyző elmondta, folyamatosan várják a jelölő szervezetek kérdéseit, mindenben segítik őket.

Dr. Kaczmarski János - címzetes főjegyző
"A választási kampánymunkában is segítjük őket. Elmondjuk, hogy működik a város intézményrendszere, költségvetése, melyik városrészben mi a feladat, milyen fejlesztési lehetőségek vannak az önkormányzatoknak."

A szavazás napján reggel 6 órakor nyitnak a szavazókörök, és 19 óráig lehet voksolni. Már aznap éjjelre eredményt ígértek. Változott a kampánycsend szabályozása is, már csak a szavazás napján 0 órától 19 óráig nem lehet a szavazókat befolyásolni.