Hírek

Támogatás a tanévkezdéshez

2019. augusztus 27., 13:40

Komoly anyagi terhet jelent a legtöbb családnak a tanévkezdés - nekik több szervezet is segítséget tud nyújtani. Ilyenkor sok százan igényelnek valamilyen támogatást. A rászorultságot dokumentumokkal kell bizonyítani - hangsúlyozzák a szakemberek. Idén több pénz kérhető, mint eddig.

Támogatás a tanévkezdéshez

Akinek anyagi támogatásra van szüksége, annak az önkormányzaton nyújtanak segítséget. Itt települési támogatás keretében két típusú ellátásra, illetve szociális szolgáltatásra számíthatnak az igénylők - mondta el Bencsics Enikő osztályvezető. Pénzbeli támogatást rendkívüli szociális krízishelyzetre tekintettel adhatnak, létfenntartási gondok esetén pedig átmeneti támogatást. A rászorultságot dokumentumokkal kell bizonyítania az igénylőknek - viszont több pénzt kaphatnak idén.

Bencsics Enikő - osztályvezető, Polgármesteri Hivatal
“Egy újdonság van az idei évben változott a helyi rendeletünk, és az adható támogatás helyett - ami eddig 42 ezer 750 ft volt, akár 85 ezer 500 ft is lehet, azonban itt szigorú kritériumokat fogalmaz meg a rendelet, de ezt azért említettem, mert itt is szerepel egy olyan kritérium, hogy egyszeri, nagyobb, gyermekkel kapcsolatos kiadás.”

Augusztusban és szeptemberben a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Domonkos utcai épületét mintegy kétszázan keresik fel - itt azonban nem anyagi támogatást, inkább tanácsot és más segítséget adnak. Most egy új szolgáltatással bővült a kör.

Kulcsár Lászlóné - intézményvezető, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
“Év elejétől jelent meg a gyermekvédelmi törvényvben ez az iskolai szociális segítő tevékenység, tehát vannak kollégáim, akik az iskolákban, óvodákban vannak jelen, és azoknak a nehézségeknek a felderítésében, megoldásában nyújtanak segítséget, akár az intézménynek, pedagógusnak, szülőnek, gyermeknek, ami az oktatási intézményekben felmerül.”

Például abban, hogy a pedagógus felismerje, ha veszélyeztetett egy gyermek, de konfliktushelyzetben is segíteni tud a szakember.