Hírek

Tanácsadó nap

2010. november 17., 18:36

Főként munkaügyi kérdésekkel keresték fel az Ausztriában dolgozók, vagy dolgozni akarók az osztrák ÖGB és a magyar MSZOSZ közös tanácsadó napját, amely az MMIK-ban ma este nyolcig tart. Sokan érdeklődtek például a szociális juttatásokról, a családi pótlékról.

Tanácsadó nap

A kora délutáni idő ellenére, már az információs nap kezdetén sokan várakoztak az MMIK folyosóján. A tanácsadás ugyanis egyéni. Rodler Tamás az interneten keresztül keresett és talált is munkát magának Ausztriában. Szakácsként kezd hamarosan, - azt mondja -, kétszer annyi bérért, mint amit itthon kapott.

Rodler Tamás

"Az adózással és az egészségbiztosítással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni."

A „Jövő a határtérségben" projekt keretében már két éve segítik információval a határ két oldalán dolgozókat. A tanácsadás népszerű - az ausztriai irodaláncot például havonta 500-an keresik fel. Magyar oldalon Soprontól Nagykanizsáig 6 iroda várja az érdeklődőket. Most helybehozták a szolgáltatást.

Horváth Csaba - projektmenedzser

"A tapasztalatunk az, hogy egyre inkább öngondoskodó a magyar. Ami gondot okoz az a nyelv, az intézményrendszert sem ismerik, ebben igazítjuk el őket. Jogászok segítik a munkavállalók eligazodását, mert a két országban eltérő a szabályozás."

Dr. Laki Brigitta - jogász

"A munkaviszonnyal kapcsolatban a bejelentésben segítünk, szívesen átnézzük a szükséges papírokat. A már meglévő munkaviszonynál pedig a bérezésben, a besorolásban tudunk információval szolgálni."

A munkaviszony megszűnésekor is segítenek abban, hogy minden jogszerű legyen. A legtöbben adózási, szociális kérdésekben kérnek felvilágosítást.

Csikor Antal

"Eddig táppénzen volt, de beadtam a rokkantsági igényt, amit Magyarországon elfogadtak, Ausztriában viszont nem. Ezért jöttem, hogy tudnak-e segíteni."

A legtöbb magyar most a vendéglátásban, a mezőgazdaságban, az építőiparban és a fuvarozásban dolgozik szomszédainknál. Májustól egyszerűsödik az osztrák munkavállalás, akkor már nem kell ehhez engedély az ottani hatóságoktól. A „Jövő a határségben" című projekt menedzsere viszont azt mondja, csak a szakképzetteknek és nyelvtudással rendelkezőknek lesz esélye a kinti munkavállalásra