MNB - 2
MNB

Hírek

Tanulmányi versenyt hirdetett a Savaria TISZK, hogy népszerűsítse a szakképzést

2012. november 21., 17:57

Hegesztők és csőhálózat-szerelők készítettek egy-egy munkadarabot a megadott műszaki rajz alapján. Mindkettő hiányszakma, aki ezt választja, jó eséllyel talál munkát is. A pályaorientáció során egyre nagyobb hangsúlyt kap a szakképzés, ezzel a végzettséggel ugyanis könnyebb boldogulni.

Tanulmányi versenyt hirdetett a Savaria TISZK, hogy népszerűsítse a szakképzést

Egy ilyen fémlapátot kellett elkészíteniük a versenyen résztvevő hegesztő-tanulóknak.

A feladat összetett: a kalapálás, hegesztés, élhajlítás terén is jól kell teljesíteni, hogy a munkadarab megfelelő minőségben elkészüljön. A diákok a műszaki szakképző iskolából érkeztek. A verseny jó gyakorlási lehetőség számukra. 

Stéber Gergely
"Tudom tesztelni, hogy hányadán állok, mennyire kell ráfeszülnöm a vizsgára a tanév végén."

A központi fűtés- és csőhálózat szerelők is műszaki rajz alapján végezték el a feladatot a rendelkezésre álló két óra alatt. Az értékeléskor több szempontot is figyelembe kell venni.

Horváth György - szakoktató
" Elsősorban a méretpontosság ami számottevő, és az esztétika, ami az értékelés szempontjai közé tartozik."

A Savaria TISZK központi képzőhelyén egyszerre 62 tanuló gyakorlati oktatását tudják megoldani. Pályaorientációs tevékenységükben a szakképzés népszerűsítése fontos törekvés. Szeretnék tudatosítani a fiatalokban, hogy szakmával a kezükben könnyebb elhelyezkedni.

Bálint András - ügyvezető, Savaria TISZK
"Hiány van hegesztőkből, talán a toplista első három szakmája a hegesztő, a gépi forgácsoló és a csőhálózat szerelő, illetve a villanyszerelő. Ezekben a szakmákban biztosan el tud helyezkedni az a tanuló, aki tényleg megtanulta a szakmáját."

A szakmatanulás nem zárja ki, hogy valaki később egyetemen, főiskolán képezze magát tovább. A magasan kvalifikált műszaki szakemberekre pedig a szombathelyi nagyvállalatoknál is komoly igény mutatkozik.