Hírek

Társasházak tűzvédelme

2019. november 07., 13:55

A Társasházak Napja alkalmából tartottak konzultációkat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltségei. A rendezvény célja, hogy a lakóközösségek, közös képviselők széleskörű tájékoztatást kapjanak a tűzvédelmi előírásokról. Egy-egy társasházban akár egy kistelepülésnyi ember is él, ezért itt fokozottan fontos az élet- és vagyonvédelem.

Társasházak tűzvédelme

Rendszeresen gyakorlatoznak a tűzoltók a magasabb épületekben azért, hogy baj esetén minél gyorsabban kimenekíthessék az itt élőket, megszüntethessék a problémát. Emellett ellenőrzik, hogy a lépcsőházakban betartják-e a tűzvédelmi szabályokat. (Híradó 191106 flash!) A tűz megelőzhető, hiszen ezeket általában emberi mulasztás okozza. Kedden éjszaka is valószínűleg így történt az egyik szombathelyi tízemeletesben, ahol a szeméttároló égett, a tűz és a füst pedig gyorsan terjedt az emeleteken. Baj esetén még mindig komoly veszélyt jelent, ha a lakók a közlekedő helyiségeket ket tárolásra használják.

Roboz József – hatósági osztályvezető, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a virágok tárolása a közlekedőkben nem szabálytalan, viszont a kollégáink légzőkészülékben, hőben, füstben sokszor a korlát mellett tapogatva jutnak fel az emeletekre, még akkor is be kell menni, mikor ott már lakó nincs, és ezzel jóval nagyobb terhelésnek, botladozásnak vannak kitéve, ami nagyban nehezíti a mentés, menekítést.”

A Társasházak Napja alkalmából a megye katasztrófavédelmi kirendeltségei nyílt napokat tartottak november 5 és 7 között. De máskor is érdemes tanácsot kérni felújítás, átépítés, hőszigetelés, vagy akárcsak egy bejáratiajtó-csere előtt is. Egyre több helyen napelem kerül a házakra, ezekre sok előírás vonatkozik.

Görömbölyi Róbert – hatósági osztályvezető, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
„Néha elmaradnak feliratok, ami veszély esetén mutatja a tűzoltóknak, hogy márpedig ebben az épületben van napelem. Mert ha lekapcsolják a tűzvédelmi főkapcsolót, még lehet bent akkor elektromos az épületben. A beavatkozás során vizet használnak elsődlegesen, és megrázhatja őket az áram.”

A katasztrófavédelem munkatársai a lakásszövetkezetek vezetőit és a közös képviselőket rendszeresen tájékoztatják a tudnivalókról, de a szervezet honlapján is megtalálhatók a tűzvédelmi előírások.