Hírek

Társasházkezelők fóruma

2010. március 17., 15:59
A vezetékek kapacitása és rossz állapotuk a legfőbb gátja, hogy egy ház leváljon a távhőszolgáltatóról - hangzott el egy fórumon, amit a társasházak működésével kapcsolatban tartottak a Városházán. A vezetékek cseréjére viszont - mivel nem az energia megtakarítását szolgálja - jelenleg nincs pályázat. Ezt csak saját erőből cserélheti ki a lakó. A 12 ezer szombathelyi lakás felújítása egyébként - a polgármester szerint - időszerű és kötelező feladata a városnak.
Társasházkezelők fóruma

Több mint 3 ezer lakásról tudjuk elmondani, hogy megújult, energiatakarékos technológiát tartalmaz. - Ipkovich György ezt a Társasházak és Társasházkezelők Egyesületének fórumán mondta. A még nem felújított vagy nem ipari technológiával épült idősebb házaknál a lakóközösségek kiadásai viszont folyamatosan nőnek - panaszkodtak a képviselők.

Mészáros Róbertné - lakóközösség-képviselő, Nádasdy F. u.45.
"Hol a tetőt, hol a kéményt, a kaput kell javítani. Mindig van, amire költünk, nekünk lakáskasszánk van."

A rendezvényen szó volt arról, hogy több társasház is leválna a távhőről, elsősorban a költségek megtakarítása miatt. Lakézy Gábor a városfejlesztési osztály vezetője szerint a leváláshoz szükséges változtatások több szempontból sem előnyösek.

Lakézy Gábor - osztályvezető, Városüzemeltetési Osztály
"Környezetvédelmi és városképi szempontból sem üdvözlendő, ráadásul meg kell lennie az adott városrészen az infrastrukturális háttérnek, tehát a megfelelő kapacitású gázvezetéknek."

A víz és gázvezetékek cseréje nem jelent energiamegtakarítást, bár nagyon fontos ez is. A Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke szerint a vezetékek korszerűsítését egyelőre nem támogatja pályázat, így marad a hitelfelvétel és a felújítási alapba gyűjtött takarékoskodás. De nem csak a  vezetékek rossz állapota gátolja a leválást. Sok esetben a homlokzaton kellene kivezetni az égésterméket.

Dr. Bék Ágnes - elnök, Társasházkezelők Országos Egyesülete
"A jelenlegi Távhő törvény előírja, nem lehet nagyobb szennyezést kiadni, mint amennyi a Távhőnél előfordul."

A fórumon a melegvíz-órák lecseréléséről is szó volt. A lakóknak és a szolgáltatónak is kedvező megoldás lehet, ha távleolvasású órákra cserélik a hagyományos vízórákat és költségmegosztókat. Arról, hogy kinek kell majd fizetni a lakásonkénti csaknem 20 ezer forintos cserét, még folynak az egyeztetések - derült ki a társasházi fórumon.