Hírek

Tartalékos állomány

2010. november 24., 13:38

Újjászervezi a kormány a tartalékos haderőt. A Honvédelmi Törvény erről szóló módosítását szerdán terjesztette be Hende Csaba, honvédelmi miniszter. Az tervek szerint mintegy 8000 főre bővítenék a létszámot. Kialakítják a védelmi és a műveleti tartalékosok rendszerét.

Tartalékos állomány

Németh János 1990-től 2004. december 31-ig szolgált a honvédségnél. Tüzértiszt volt. Azt mondja: nem csak ő, hanem baráti körében többen is szívesen vállanának újból szerepet a honvédség kötelékében és látnának el tartalékosi feladatokat. Úgy érzi, elég tapasztalattal rendelkeznek, hogy segíteni tudjanak az országnak.

Németh János

"Amikor az ember a hivatásos katonai mivoltából adódóan az esküt letette, a haza szolgálatára esküdött fel. Attól függetlenül, hogy tartalékos állományba kerültünk, ezt az esküt, ma is magunkénak érezzük. "

Szombathelyen, a Deák Ferenc utcai toborzó irodában is sokan érdeklődnek a tartalékos rendszer iránt. Az elképzelések szerint a magyar honvédség 4 állománykategóriából tevődne össze a jövőben. Az önkénteseket két kategóriába sorolnák. Felállítanák 2000 fővel a védelmi tartalékos egységet. Őket a minisztérium alkalmazná és munkájukért fizetést kapnának. Ők őriznék például a lakatanyákat, teljes körű lövészkiképzést kapnának, emellett katasztrófavédelmi feladatokra is bevetehetők lennének.

Mellettük 5-6000 fővel létrejönne a műveleti tartalékos egység. Ők a például NATO egységek elhelyezését, kiszolgálását segítenék abban az esetben, ha hazánkat támadás érné. Ők rendelkezésre állási juttatást, tényleges szolgálat esetén meghatározott illetményt kaphatnak.

Dr. Hende Csaba - honvédelmi miniszter

"10 ezernél is több volt hivatásos és szerződéses katonát akarjuk elsősorban megszólítani. Akiknek van tapasztalatuk és képzettségük, és bizonyos juttatások fejében vállanának szolgálatot. "

Mellettük, többek között az egyetemek, főiskolák hallgatóira, közszolgálati dolgozókra is számítanak. Hende Csaba azt mondta: kialakítják azokat az ösztönző rendszereket, amik vonzóvá teszik ezt a szolgálati formát. De igyekeznek arra is megoldást találni, hogy a munkáltatók, intézmények is elengedjék az embereket az önkéntes szolgálatra.