Hírek

Tartalékos konferencia

2019. november 29., 15:10

A 83-as gyalogezred hősének, Poppr Emilnek nevét vette fel a most megalakult önkéntes területvédelmi tartalékos zászlóalj. Ez alkalomból emlékfalat avattak a Magyar Honvédség megyei katonai igazgatási irodájának épületében. A megyeházán pedig a Magyar Tartalékosok Szövetségének vasi szervezete rendezett konferenciát a kadétképzésben betöltött szerepükről.

Tartalékos konferencia

Menetgyakorlat, fegyverismeret, lövészet és katonai akadálypálya is szerepelt a Premontrei Gimnázium katonasulis diákjainak korábbi terepi programjában, amelyet a kőszegi hegyekben tartottak.

Az iskola tanulói is részt vettek a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei szervezetének megyeházi konferenciáján, amelyet Út a kadétképzéstől az önkéntes tartalékos rendszerig címmel rendeztek.

Széles Ernő – elnök, Magyar Tartalékosok Szövetsége
„A MATASZ mivel országos szervezet, minden megyében jelen van, és sok tanintézettel, középiskolákkal van kapcsolatban, és a középiskolákban folyik ez a honvéd kadét képzés a délelőtti tanórákon és tanórán kívül is, tehát szabadidős szakköri vagy egyéb más foglalkozások keretében.”

A cél, hogy élményalapú tudást szerezzenek a fiatalok, akik az önkéntes tartalékosok utánpótlását is adhatják majd. Vas megyében a tartalékosok szervezete 2016-ban 16 fővel alakult, ma már 33-an vannak, a tagok több mint fele műveleti vagy területvédelmi önkéntes.

Török Kálmán - megyei elnök, Magyar Tartalékosok Szövetsége
„Mi pedig becsatlakozunk oldalágon akár a lövészetek segítésével, vagy amit tavaly is rendeztünk fenn Kőszegen a hegyekben: teljesítménytúrával kimozdítva a diákokat a 4 fal közül, vagy bármi technika kütyü mögül elmozdítva egy jó kis hegyi túrára mindenféle ismerettel, természeti, katonai tájékozódás.”

A Honvédelmi Minisztérium honvéd kadét programjához a középiskolák egy szándéknyilatkozat beküldésével csatlakozhatnak. A honvédelmi nevelést a szaktárca anyagilag is támogatja.