Hírek

Tavaly ilyenkor már tombolt az influenza

2020. január 21., 14:21

Idén az enyhe időjárás ellenére sincs még járvány. A legfontosabb a megelőzés, védőoltást kérni sem késő. Az alapvető higiéniás szabályok betartásával, a kritikus időszakban a közösség kerülésével a betegség elkerülhető.

Tavaly ilyenkor már tombolt az influenza

“Mindenki alaposan megmossa a kis kezét.”

Tízóraihoz készülnek kicsik a Mesevár óvodában. Az első, amit megtanulnak a közösségben, hogy gyakran és alaposan kell kezet mosni. (Nyers 05:26) A betegséget így sem lehet mindig elkerülni.

A legtöbb szülőnél nem kérdés, hogy a gyereknek otthon a helye, ha beteg. De vannak más tapasztalatok is.

Szászik Dévai Orsolya - szülő
“Nagyon sok szülő nem tartja be ezeket a dolgokat. Tehát, amíg mi becsületesen kikúráljuk a gyermeket otthon, addig másokat behoznak begyógyszerezve, legyógyszerezve, lázcsillapítózva, és hát azért így egész nagy az esélye a visszafertőződésnek.”

Ha az óvoda napközben a gyermek megbetegedéséről értesíti a szülőt, az köteles a lehető legrövidebb időn belül érte menni. Ezek az alapszabályok a házirendben szerepelnek.

Az intézményekben ilyenkor gyakrabban szellőztetnek, vitamin napokat tartanak és kiemelten figyelnek a higiéniára.

Ávár Lászlóné - vezető, Mesevár óvoda
“Orrfújás után, mondjuk piszkos lett a kezük, kiküldjük kezet mosni, kimegyünk velük,tehát, játékokat is igyekeznek a dadus nénik rendszeresen áttörölni fertőtlenítőszeres ruhával, takarítás, porszívózás, felnőttek használják a kézfertőtlenítős kézmosót, gyerekeknek ezt nem adhatunk.”

“Bőven a járványküszöb alatt vagyunk, ha megnézzük tavaly, nagyjából ilyenkor léptük át a járvány küszöböt. ”

Hollandiában lázasan is vihetik a gyermeket a szülők óvodába, Ausztriában a táppénz alatt a szülők teljes bért kapnak. Magyarországon most készítenek a gyermekorvosok az intézmények részére egy útmutatót, amely elveket fogalmaz meg, hogy a gyermeket meddig és milyen állapotban érdemes közösségbe vinni.

Pölöskey Péter - házi gyermekorvos
“Ezeknek a betegségeknek a terjedését nagyon nehéz megállítani és nem biztos, hogy azok a módszerek a legjobbak, amiket gondolunk. Legtöbbször ezek a betegségek már a tünetek előtt  fertőznek, logikusan a leglátványosabb időszakban, amikor lázas, rosszul van a gyermek akkor a legjobban, de az elhúzódó tünetek, amik akár 2-3 hónapig is eltartanak, azt gondoljuk, nem lennének okai, hogy a gyermekek ne menjenek közösségbe.”

Az influenza elsősorban a nagyon fiatalokat és az időseket veszélyezteti, nekik célszerű kerülni a tömeget a kritikus időszakban.