Hírek

Távirányítós, hangszórós gyalogátkelő

2018. szeptember 18., 14:54

Biztonságosabbá vált a közlekedés a vakok és gyengénlátók számára Szombathelyen. A mobilitási hét jegyében 21 új jelzőrendszert adatak át. A városban mintegy száz embert érint a változás.

Távirányítós, hangszórós gyalogátkelő

“A jelző a Semmelweis Ignác utcán zöldre váltott. (sípol)”

Hangosan és érthetően közli az új jelzőrendszer, hogy átkelhetnek a zebrán - a vakok és gyengénlátók számára ez különösen fontos, hiszen ezzel könnyebbé és biztonságosabbá válik a közlekedés a város legfrekventáltabb gyalogátkelőin.

Puskás Tivadar, polgármester
“Körülbelül kettőszázan vannak a megyében a látássérültek, és közülük mintegy száz a szombathelyi, aki ezt a szolgáltatást igénybe tudja venni.”

A hangszórók azonban nem maguktól beszélnek: ez (05:06) a távirányító hozza működésbe a jelzőrendszert. Ezt a készüléket a látássérültek maguknál hordják.

Bősze György - elnök, Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
“Beszereztem a távirányítókat, Budapesten beprogramoztattam, és folyamatosan megy az átadás, minden egyes rendezvényünkön, akit éppen el tudunk érni, aki bejön adatrögzítésre, adategyeztetésre, azoknak folyamatosan adjuk át az eszközöket, tehát szépen fogynak, kerülnek ki használatba az eszközök.”

Az Európai Mobilitási Hét jegyében adták át a jelzőrendszert, amely az érintettek számára élhetőbbé teszi a várost - mondta el az ünnepélyes átadón Puskás Tivadar polgármester. 21 zebra mindkét oldalára hangszórót telepítettek.

Lakézi Gábor - főépítész
“Folyamatosan végezzük azokat az átalakítási munkákat is, amelyek a mozgássérültek és más hátrányos helyzetűek számára is jobban lehetővé teszik a csomópontok használatát, tehát lesüllyesztjük a szegélyeket, illetve a látássérültek számára taktilis jelekkel a rávezetést is igyekszünk biztosítani.”

A város az esélyegyenlőségi programja keretében valósította meg a több mint hétmillió forintos beruházást.