Hírek

Téli piaci körkép

2019. február 06., 14:48

Tél végére akár 400 forint fölé is drágulhat a vöröshagyma kilója. A szárazság miatt kevesebb termett tavaly, lassan elfogynak a hazai készletek. Emelkedett a krumpli, a répa és a káposzta ára is. Körülnéztük a szombathelyi piacon.

Téli piaci körkép

"Ez azért puha, mert ilyen fajta. 130 forint lesz."

380 forintért kínálják a magyar vöröshagyma kilóját ezen a standon. Tavaly ilyenkor jóval olcsóbban lehetett hozzájutni, a mostani drágulás oka, hogy az aszály miatt csekély mennyiség termett. Ugyanez a helyzet a krumplival is: tavaly az ideális hektáronkénti mennyiség felét tudták csak betakarítani, és lassan elfogynak a hazai készletek. Kilója 280 forint körül változik, és a minősége sem mindig a legjobb, a gumók belül gyakran szürkék, foltosak. A szűkös készletek miatt mindkét zöldségfélénél további drágulás is várható.

Lendvai Lászlóné - kereskedő
"A vöröshagymát úgy vásároljuk 300 forintos árban vesszük, a krumplit is kétszázban, de valamit rá is kell tenni, hogy meg lehessen élni, kigazdálkodni mindent. Déligyümölcsök kapósak, mandarin, banán, narancs, hordós káposzta most C-vitamin, meg egy kis paprika, paradicsom, de mindenből kevés fogy."

A répát 400-ért, a petrezselyemgyökeret 1200-ért, a fejes káposztát 300-ért, a fokhagymát 1300 forintért adják. Ezek hazai termelőktől származnak, az import zöldségek valamivel drágábbak. A narancs kilója 400, a mandariné 380 forint, az alma 200-ért kapható. Télen ezek a gyümölcsök fogynak leginkább.

Kollár Imre
"Mikor a barátomhoz idejövök, mindig a piacra jövök, meg a családom itt van Szombathelyen. Mindeféle zöldséget veszek, szueretem ezt a piacot. Hogy van megelégedve az árakkal mostanság? Jelen pillanatban egy kicsit magasabbak az árak, de szerintem elfogadható."

A hónap vége felé várhatóan megindul a kereslet a vetőmagok iránt is, a kerttulajdonosok a fagyok elmúltával talajelőkészítési mnunkákat végeznek, és elvetik a korai fajtákat.