Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Téli piaci körkép

Adásban volt: 2019. február 6.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Tél végére akár 400 forint fölé is drágulhat a vöröshagyma kilója. A szárazság miatt kevesebb termett tavaly, lassan elfogynak a hazai készletek. Emelkedett a krumpli, a répa és a káposzta ára is. Körülnéztük a szombathelyi piacon.

"Ez azért puha, mert ilyen fajta. 130 forint lesz."

380 forintért kínálják a magyar vöröshagyma kilóját ezen a standon. Tavaly ilyenkor jóval olcsóbban lehetett hozzájutni, a mostani drágulás oka, hogy az aszály miatt csekély mennyiség termett. Ugyanez a helyzet a krumplival is: tavaly az ideális hektáronkénti mennyiség felét tudták csak betakarítani, és lassan elfogynak a hazai készletek. Kilója 280 forint körül változik, és a minősége sem mindig a legjobb, a gumók belül gyakran szürkék, foltosak. A szűkös készletek miatt mindkét zöldségfélénél további drágulás is várható.

Lendvai Lászlóné - kereskedő
"A vöröshagymát úgy vásároljuk 300 forintos árban vesszük, a krumplit is kétszázban, de valamit rá is kell tenni, hogy meg lehessen élni, kigazdálkodni mindent. Déligyümölcsök kapósak, mandarin, banán, narancs, hordós káposzta most C-vitamin, meg egy kis paprika, paradicsom, de mindenből kevés fogy."

A répát 400-ért, a petrezselyemgyökeret 1200-ért, a fejes káposztát 300-ért, a fokhagymát 1300 forintért adják. Ezek hazai termelőktől származnak, az import zöldségek valamivel drágábbak. A narancs kilója 400, a mandariné 380 forint, az alma 200-ért kapható. Télen ezek a gyümölcsök fogynak leginkább.

Kollár Imre
"Mikor a barátomhoz idejövök, mindig a piacra jövök, meg a családom itt van Szombathelyen. Mindeféle zöldséget veszek, szueretem ezt a piacot. Hogy van megelégedve az árakkal mostanság? Jelen pillanatban egy kicsit magasabbak az árak, de szerintem elfogadható."

A hónap vége felé várhatóan megindul a kereslet a vetőmagok iránt is, a kerttulajdonosok a fagyok elmúltával talajelőkészítési mnunkákat végeznek, és elvetik a korai fajtákat.

2019. február 06.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében