Hírek

Témanap a Gothard-iskolában

2017. április 26., 16:14

Fotókirakó, totó, erdélyi népzene és táncház - gazdag témanapot tartottak a Gothard-iskolában a hetedikesek tanulmányi útjának zárásaként. Az intézmény a Határtalanul program keretében vitte el a nagy magyar költők emlékhelyeire a diákokat, akik élményeikről a többieknek is beszámoltak.

Témanap a Gothard-iskolában

Nagyvárad, Marosvásárhely, Szováta, Kolozsvár - közel kétezer kilométert tettek meg Erdélyben április elején a Gothard Jenő Általános Iskola hetedikes diákjai tanáraikkal. Az öt nap alatt gyűjtött élményeiket egy témanap keretében osztották meg az itthon maradt társakkal.

A művészeti gimnázium zenészei erdélyi népi hangszereken adtak elő autentikus dallamokat. Közben más osztályokban totót töltöttek ki vagy nevezetességek fotóival ismerkedtek a gyerekek, például kirakós játék formájában. Voltak, akik a tantervben szereplő írók és költők nyomdokain tett körútról vetített képes előadáson számoltak be a többieknek.

Mayer Julianna - tanuló, Gothard-iskola
“Számomra úgy legeslegjobban Kolozsvár maradt meg, amikor várost nézhettünk az ottani János Zsigmond iskolába járó diákokkal, és különböző feladatokat kellett megoldanunk.”

Hende Sára - tanuló, Gothard-iskola
“Nekem a 4. nap tetszett a legjobban, Kolozsvár is nagyon jó volt, és utána Torda is, ott voltunk a sóbányában.”

A túrát még tavaly készítette elő az iskola: az akkori 6. osztályosok tervével sikeresen pályáztak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Határtalanul elnevezésű programjára.

Erdélyi Ilona - tanár, Gothard-iskola
“Mi az irodalom témát választottuk, irodalom és történelem témában bővítettük az ottani ismeretünket. A cél az volt, hogy a gyerekek megismerjék például Arany János szülővárosát, Érdmindszenten jártunk, Ady szülőházát néztük meg, Tamási Áron-emlékhelyet látogattuk meg, tehát az útvonalunknak voltak ilyen pontjai.”

A témanapon a táncbemutató aratta a legnagyobb sikert.

Az előadás után a fél iskola együtt leshette el a jellegzetes lépéseket, hogy igazi erdélyi táncházhangulatot varázsoljanak a Gothard-iskola tornatermébe.