Hírek

Termelői piac az MMIK előtt

2020. július 31., 14:54
Termelői piac az MMIK előtt

Zsenge zöldbab, csemegekukorica, újburgonya, paradicsom, hagyma-, tök- és káposztafélék sorakoznak Horváth Lászlóné standján. A család séi földjén többféle zöldség is terem. Most ezeket a friss, szezonális alapanyagokat viszik a vásárlók a konyhára.

Horváth Lászlóné - őstermelő
"Ilyenkor mindenféle zöldet keresnek, ami friss, ez a lényeg. Paprika, paradicsom, lecsószezon, zöldségek, a bab."

A veszélyhelyzet miatti kényszerszünet után újra működik a termelői piac Szombathelyen: csütörtökönként délelőtt a Kőszegi utcában, délután pedig az MMIK előtti téren pakolnak ki az árusok. Zoltán szinte a kezdetektől jár ide, most épp újkrumpliért jött.

Solymosi Zoltán
"Hústerméket szoktam vásárolni, zöldséget, gyümölcsöt a családnak, talán egészségesebb, mint amit boltban szoktunk vásárolni, és jobb is az íze. Ha nem is minden héten, de minden második héten el szoktam jönni."  
"610 forint lesz."

Tojást, mézet, házi szörpöket és lekvárokat, süteményt, sajtot, füstölt árut is találnak a vásárlók hétről hétre. Már megjelent az idei szilva is: felsőcsatári, horvátlövői ültetvényekről származik a friss gyümölcs.

Ferencz Annamária
"Inkább a befőtt meg a dzsemek, amit elkészíthetnek belőle házilag."

Sokan visznek 1-1 kilót csak enni, de van, aki ládaszám kéri lekvárnak, sőt cefrébe is.

Németi László
"A termés nem annyira jó, mint tavaly volt, van olyan tábla, ahol teljesen lefagyott. Ezen a horvátlövői táblán is jóval kevesebb van, mint tavaly, de szeptember végéig, október végéig ki fog tartani."

Hamarosan a szőlő is megérik, abból is lehet majd válogatni a standokon. Hétről hétre 18-20 visszatérő termelő jelenik meg a piacon, akik Szombathely környékéről érkeznek.