Hírek

Természetvédelmi terület lett a Potyondi-mocsár

2010. november 11., 18:05
Természetvédelmi területet jelöltek ki Szombathelyen. A Potyondi-mocsár kapott külünleges védelmet. Itt ugyanis olyan ritka állat és növényfajok élnek, amelyeket a szakemberek szerint mindenképp megkell óvni. Szombathelyen ez az egyetlen ilyen terület. Hasonló besorolást kapott a megyében a körmendi várkert és a kőszegi Chernel-kert is.
Természetvédelmi terület lett a Potyondi-mocsár

Az Oladi körforgalom közelében található Potyondi-mocsárhoz igyekszik Balogh Lajos botanikus és Kóródi Blanka, az Őrségi Nemzeti Park munkatársa. Egy táblát helyeznek majd ki, ami védelmet biztosít az élővilágnak.  

Némi tanácskozás és terepszemle után eldől, hová is kerüljön a tábla. Így csütörtöktől hivatalosan is természetvédelmi terület a Potyondi-mocsár.
Egy kb. 2 hektáros területről van szó, ahol mintegy 100 növényfaj él, mellettük több kétéltű és hüllő valamint számos madár talál itt menedéket. De a tóban kagyló és mocsárcsiga is található. Balogh Lajos hosszú ideje küzdött a területért.

Dr. Balogh Lajos - botanikus
"Olyan komplex növény-és állatvilágát tisztelhető élőhely együttessel van dolgunk, ami ökológiai szakkifejezéssel olyan lépcső, ahol ezek a fajok menedéket lelve továbbléphetnek, szaporodhatnak."

Ezen a területen korábban, a kavicsbányászat eredményeként, több kisebb tó is volt. Ezeket az évtizedek alatt feltöltötték. Csak a Potyondi-tó maradt meg, amely körül a növényzet újraéledt. A természetvédelmi terület besorolás azt jelenti, hogy nem lehet itt növényeket és állatokat gyűjteni, bizonyos tevékenységeket pedig csak engedéllyel lehet végezni. Szemtelni is szigorúan tilos.

Kóródi Blanka - tájegységvezető, Őrségi Nemzeti Park
"Itt ez lesz a legfontosabb. Talán ezt a táblát ha látják, nem fogják kihozni a szemetet."

A korábbi években több köbméternyi szemetet szállítottak el innen, volt, aki hulladéklerakónak használta az értékes területet. Aki a szabályokat megszegi 150 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat és akár börtönbüntetéssel is sújthatják.