Hírek

Terror fotóspróba

2019. február 08., 15:48

Egy vádlott bűnösségéről dönthet a nézőközönség a szombathelyi színház legfrissebb előadása után. Kioltható-e egy ártatlan ember élete azért, hogy másokat megmentsünk vele? Nehéz kérdés, amelyet az elszánt ügyvéd és a racionálisan érvelő ügyész segít megválaszolni.

Terror fotóspróba

Egy zárt tárgyalás a Weöres Sándor Színház legújabb bemutatója, amelyben a közönséget győzködi az ügyész és az ügyvéd.

Kelemen Zoltán - színművész
“Nem feltétlenül a nézőknek a lelkére és szívére igyekszünk hatni, mint ahogy amúgy egy jó színházi előadás szokott, hanem talán abban különleges a stílus, és abban különleges nekünk is a feladatunk, és a nehézsége is ez, hogy itt a rációra igyekszünk.”

Egy terrorista eltérít, és egy teltházas futballstadion felé kormányoz egy utasszállítót, amelyen 164-en ülnek.

“mérlegre lehet tenni egy életet egy másik élet ellenében, ha egy ember halálával 400 másik embert megmenthetünk?”

Lars Koch a parancs ellenére lelövi a repülőt, megölve a rajta ülőket, de megmentve 70 ezer embert.

Balogh János - színművész
“Nem tudott másképpen tenni, amit ki is mondok én is a darabban, illetve a felettesem, Lauterbach, Endrődy Krisztián játssza, hogy egyszerűen ennek a tehetetlensége feszít végig a darabban.”

Vajon ártatlan vagy bűnös?

“Hát ha nem lőttem volna, akkor is mindenki meghalt volna a gépen”

Az ítéletet a közönség hozza meg a korunkban oly aktuális kérdésben. A rendező puritán díszletek között vitte színre a sztárügyvédből drámaíróvá lett Ferdinan von Schirach egyfelvonásosát.

Jordán Tamás - rendező
“Hogy tudom a látszólag neutrálisnak tűnő anyagot - mert kihallgatás, kérdések, válaszok - ezek mögött, ezekben emberi sorsok vannak. És engem rendezőként az izgatott, hogy hogyan tudjuk ezeket 3 dimenzióssá tenni ezeket a figurákat, hogy a papírból kiolvasható szöveget csak a színész magatartásán, érzelmein, szavain keresztül izgalmas jelenlétet jelentsen.”

A Terrort világszerte játsszák, és egy internetes oldalon gyűjtik az adatokat arról, hogy melyik előadás után milyen eredmény született: felmentették vagy elítélték a vadászpilótát. A darabot péntektől tűzi műsorra a szombathelyi színház.