Hírek

Területi döntő a Madarak és fák napján

2015. március 24., 17:40

A májusi országos Madarak és fák napi verseny területi döntőjét tartották a napokban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Saághy Központjában. Az általános iskolásoknak hirdetett megmérettetésre idén négy csapat jutott be.

Területi döntő a Madarak és fák napján

Az idei megyei Madarak és fák napi verseny stílusosan egy zöld verssel kezdődött. A területi döntőben két kőszegszerdahelyi, egy táplánszentkereszti és egy szombathelyi általános iskolás csapat mérte össze tudását.

A feladatok között madárhang-felismerés is szerepelt. A 3 fős csapatoknak emellett tisztában kellett lenniük a különböző fajok jellemzőivel, vonulási útvonalával, élőhelyével. Az országos versenysorozatot 5. éve a Pro Vértes Alapítvány hirdeti meg, a kérdéseket is ők állítják össze. A helyi fordulót a Gothard iskola és az erdészet szervezi.

Kelemen Tibor tag, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Madarak és fák a téma. Főleg úgy, hogy már hosszú évek óta van év fája, emlőse, hala, és ez az egyik, hogy az év madarát próbáljuk egy kicsit górcső alá venni, hogy többet tudjunk meg róla a feladatokon keresztül.

Az év madara a búbosbanka, az év fája pedig a kocsányos tölgy. A madarak jelentős része az erdőben él, fontos szerepet töltenek be az ökológiai egyensúly fenntartásában.

Varga László erdei iskolai referens, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Az ökológiai sokféleségre is oda kell figyelnünk. Adott esetben holt fát kell hagynunk az erdőben, hogy abban odúlakó madarak tudjanak fészkelni, és nekünk erdészeknek tudjanak erdővédelmi szempontból segíteni. - 7.57 a károsítók elleni védekezésben.

A madarak és fák napi versenynek köszönhetően a természet védelmének fontosságán kívül a gyerekek megismerkedhetnek az erdészek munkájával is. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. ezért a jövőben még nagyobb szerepet vállalna a diákok felkészítésében és a szervezésben is. A madarak és fák napját Magyarországon elsőként Kőszegen Chernel István ornitológus tartotta meg 1902-ben. Vas megyében 19 éve rendeznek versenyt a naphoz kapcsolódóan. Idén a területi fordulót a Paragvári iskola csapata nyerte, így ők képviselhetik a megyét május 8-9-én az országos döntőn, Csákváron.