Hírek

Testvérvárosok képviselői a karneválon

2015. augusztus 28., 19:25

A Savaria Történelmi Karnevál jó lehetőségeket kínál Szombathely nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésére. Az eseményre tizenkét testvér- és baráti város fogadta el a meghívást. A karnevál négy napja alatt megbeszélések sorozatát folytatják a város vezetői, amelynek célja az együttműködések továbbfejlesztése.

Testvérvárosok képviselői a karneválon

Pénteken délután Szombathely vezetői a georgiai nagykövettel, valamint testvérváros kutaiszi küldöttségével találkoztak. A georgiai Kutaiszivel fél éves múltra tekint a testvérvárosi együttműködés. Ennek az eredménye az, hogy a kutaiszi néptáncegyüttes fellép a Savaria Karneválon. A megbeszélésen értékelték az eddigi tapasztalatokat, s szó esett azokról a területekről, ahol még előre lehet lépni.

Puskás Tivadar polgármester
„Felmerült, hogy a felsőoktatásban a kapcsolatot felvesszük egymással a kutaiszi egyetem, illetve a Szombathelyen lévő egyetem közös oktatásbeli program is szóba került. Tehát gyakorlatilag a turisztikában, a sportban és az oktatásban való azonnali, vagy rövid időn belüli kapcsolatfelvételről lesz szó.”

A város vezetői pénteken délután megbeszéléseket folytattak a kínai Yantai küldöttségének a tagjaival is. A 6,5 millió lakosú város Shandong tartomány második legnagyobb városa, kiemelkedő gazdasági központ. Más léptékű város mint Szombathely, ennek ellenére meg lehet találni az együttműködési pontokat.

Puskás Tivadar polgármester
„Yantai-jal most elsősorban a kapcsolatfelvételnek a beindításában vagyunk érdekeltek és hát ott elsősorban a turisztika területén igyekszünk valahogy kapcsolatot fölvenni. Természetes, hogy ott is szó lesz majd az oktatásról.”

A polgármester elmondta:  testvérvárosi szerződések lényege az, hogy megtöltsék tartalommal.