Hírek

Tifusz is okozhatta a halálukat

2010. október 28., 09:43

Tífusz is okozhatta azoknak az embereknek a halálát, akiknek földi maradványait a hétvégén találták meg Szombathelyen. A 20. század elején szedte áldozatait Szombathelyen ez a betegség.

Tifusz is okozhatta a halálukat

Annak a háznak a tulajdonosa, ahol megtalálták a csontokat azt mondta Híradónknak: mindenre számítottak, de arra, hogy emberi csontokat találnak, nem. A rendőrség vizsgálja a körülményeket. A legelső az alsó lépcsőfok alatt volt egy komplett csontváz. És ahogy jöttünk felfelé úgy jöttek elő a többi csontok. Domonkos Péter megmutatta azt a helyet, ahol hétvégén megtalálták az emberi csontokat. Telefonjával le is fotózta a maradványokat. Jól láthatók az előkerült koponyák, emberi csontok. Azóta további csontdarabok, koporsószegek, a fa maradányok kerültek elő, valószínűleg a koporsóból.

Domonkos Péter
"Szeretnék ideköltözni, azért is bővítem. A lépcső is azért került elbontásra. Szeretnék költözni, remélem szellemek nincsenek."

Az igazságügyi szakértő a hétvégén azt mondta a tulajdonosnak, hogy az áldozatok nők és 20 évesnél valamivel idősebbek voltak. Domonkos Péter úgy tudja, ezen a területen római kori temető volt. Azt, hogy lehet-e köze ennek a megtalált emberi csontmaradványokhoz, egyelőre nem tudni. A ház ezen a telken valamikor 100-120 éve épült. A régi térképek is igazolják ezt a felvetést. Katona Attila történész szerint nem elképzelhetetlen, hogy az 1908-as tífuszjárvány idején haltak meg az áldozatok.

Dr. Katona Attila - történész
"Elég nagy járvány volt ez a városban és nyilván ekkor a korabeli közegészségügyi előírásoktól el tudtak tekinteni. Nem biztos, hogy a központi temetőben temették a halottakat, hanem lehet, hogy ezen a területen vannak eltemetve."


Azt, hogy valóban mi is okozta az emberek halálát és hogy mikor haltak meg, azt közigazgatási eljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség.