Hírek

Tilos égetni

2021. március 03., 13:50

A veszélyhelyzet végéig az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy területükön megengedik-e az avar- és kerti hulladék elégetését. A levegőtisztaság védelme érdekében uniós előírás volt az égetés betiltása. A pandémia miatt sok településen haladékot kaptak az ingatlantulajdonosok. Szombathelyen viszont továbbra is tilos égetni.

 

Tilos égetni

Ősszel pattogott a tűz az egyik parkerdei kiskertben. Hordóban égették el a kerti hulladékot. Ez bevett szokás errefelé, mert jól felügyelhető, a mellé készített vizeskannák is biztonságot szolgálják. Leginkább az ősz a kerti takarítás időszaka. A tavasz pedig a metszésé, ilyenkor keletkezik a legnagyobb mennyiségű zöldhulladék. Ezt sokan komposztálják, mert az később tápanyagot adhat a talajnak.

"Fontos a jó metszőolló is!"

Doma Ernő három kiskertet művel egyben, legalább 50 gyümölcsfája és szőlője is van.

„Ami függőlegesen megy felfelé ág, azt legjobb kiszedni,

A metszés után hatalmas kupacba gyűjti a nyesedéket, ezt korábban elégethették a kiskerttulajdonosok, most nagy a bizonytalanság.

Molnár Lajos – elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
„A fanyesedékek, azokat megpróbálják vagy a szeméttelepre vinni, vagy pedig hordóban elégetni. Ez most az idén kicsit macerás lett az égetéssel kapcsolatos dolog, mert tilalom van.”

2019-ben 150 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, 2020-ban ez a szám 120-ra csökkent. Idén eddig 8-szor kellett ilyen esethez vonulniuk a lánglovagoknak. Azt tapasztalják, jobban odafigyelnek az emberek a tűzgyújtás szabályainak betartására. Jelenleg az önkormányzatok határozzák meg, hogy szabad-e és ha igen mikor égetni. A szándékot azonban 5 nappal korábban írásban kell jelezni a katasztrófavédelem felé.

Balogh Eszter – szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Abban az esetben, ha a tűzoltókat riasztják egy olyan tűzeset helyszínére, ahol nagyobb területet veszélyeztet a tűz, vagy a tűzvédelmi dolgok nincsenek betartva, vagy szabályellenesek, akkor 20 ezer forinttól akár 3 millió forintig terjedő büntetésre is számíthat az a személy, aki ilyen tűzveszélyes tevékenységet folytat.”

Szombathely közigazgatási területén, tehát a kül- és belterületi ingatlanokon egyaránt tilos az égetés, ugyanis hiába függesztette fel országosan kormányrendelet a tiltást, a megyeszékhelyen az októberben elfogadott közgyűlési határozat van érvényben.

Kalmár Ervin – osztályvezető, Városüzemeltető és Városfejlesztési Osztály
„Adtak lehetőséget egy kormányrendelettel, hogy a pandémia idejére az önkormányzatok egy helyi rendelet megalkotásával, vagy módosításával valamilyen módon biztosítsák az ingatlan tulajdonosok számára. Jelen pillanatban Szombathelyen ilyen rendeletmódosításra nem került sor. Továbbra is tilos az avar, illetve a kerti hulladék égetése.”

Várhatóan néhány héten belül megszületik a környezet védelmét szolgáló megoldás: folyamatban van ugyanis a zöldhulladék szervezett elszállításának kidolgozása. Addig is a szombathelyiek térítésmentesen vihetik a nyesedéket, avart a Körmendi úti hulladékudvarba.