Hírek

Tisztítják a Répcét Tompaládonynál

2016. május 26., 16:51

Uszadéktorlaszok felszámolásába kezdett a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Répce folyó Csepreg és Tompaládony közötti szakaszán. 22 helyszínen dolgoznak, a munkálatok összköltsége több mint 17 millió forint. Legfőbb cél, hogy javuljon a meder vízszállító képessége, és csökkenjen az elöntésveszély.

Tisztítják a Répcét Tompaládonynál

Szinte a mederrel azonos szélességű torlaszt számolt fel ez a lánctalpas markoló csütörtökön délelőtt a Répce tompaládonyi szakaszán.

A gép több méter hosszú, vastag fatörzseket emelt ki a vízből, amiből a parton embermagasságú kupacot halmozott fel. Június közepéig 22 ilyen torlaszt szünet meg a vízügyi igazgatóság a folyó mentén.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"A torlaszok hatására a vízfolyások már kisebb vizeknél nagy gyakorisággal kiöntéseket okoznak, ahol viszont az ártéren vagy a parton gazdálkodóknak okoznak kárt. Ők azt az igényt fogalmazzák meg, hogy az igazgatóság ezt az állapotot szüntesse meg, és alakítsa át úgy, hogy minél ritkábban és minél kisebb mértékben legyenek ezek a kiöntések."

A Répce teljes hosszának harmada, mintegy 40 kilométeres szakasz tartozik a Szombathely központtal működő Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésébe. A víz elfolyását akadályozó uszadéktorlaszok a vízbe zuhanó korhadt törzsekből, és az árhullámok idején elsodort, bedőlt fákból alakulnak ki. (6:50) Az utóbbi időben azonban egyre több kárt okoznak a hódok is - ennek a vastag, egyébként egészséges nyárfának már nem sok kell, hogy a vízbe dőljön.

Hercsel Róbert - szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Az jelenti a problémát, hogy mozgatják a parti faállományt, legtöbb esetben ez a vízfolyásban köt ki, megépíti belőle a gátat, és a lefolyási viszonyokat nagyban rontja nekünk a szakaszainkon."

Az uszadékhalmon gyakran akad fenn háztartási hulladék, ami nem nyújt szép látványt az egyébként vadregényes, gazdag élővilággal rendelkező környezetben. A torlaszok felszámolásával a víz akadálytalanul folyhat el a mederben, kevesebb lesz az elöntés, és egy esetleges árhullám is gyorsabban vonulhat le.