MNB
MNB - 2

Hírek

Tizedik alkalommal borult virágba Herény a Szent-György búcsú alkalmával

2012. május 02., 14:45

A Bertalanffy utcától egészen a Béke térig kínálták az árusok portékáikat, köztük lacipecsenyések, kézművesek és a városrész illetve a régió kertészetei. A rendezvényt kulturális programok színesítették, és idén még az időjárás is kedvezett a virágkedvelő közönségnek.

Tizedik alkalommal borult virágba Herény a Szent-György búcsú alkalmával

Puskás Tivadar mint a városrész lakója nyitotta meg az idei Herényi Virágutat az érdeklődők előtt. Kiemelte: a rendezvény  hagyományt őriz, és egyben értékeket is képvisel.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
„Van egy közösség, amely olyan emberi értékeket keres, amiben mindenki egyetért, olyan emberi értékeket keres, amelyet mindenki üdvözöl. Amely nem megosztja az embereket, hanem összetartja."

A megnyitón közreműködtek a Gothard-iskola diákjai és a Benczúr ovisok.

A gyerekek műsora után színes luftballonok elengedésével jelezték, megkezdődött a  rendezvény.  Közel 100 árus kínálta portékáit az útvonalon, és mintegy 30 kertészet virágai közül választhattak a látogatók.

Domján Zsoltné
„Egyelőre csak nézelődünk, muskátlit vettünk, petúniát, ilyen kinti virágokat teraszra, balkonra."

Ez a gencsapáti kertészet például egynyári és évelő virágokat kínált, máshol mediterrán növényeket is lehetett vásárolni.  

Elek Panna kertészmérnök, Örökzöld Kertészet
„Kiemelném a citrusféléket, amik között vannak fogyasztható és inkább dísz-jellegű növények. Itt láthatóak már most is termő, kisebb-nagyobb-közepesebb, és a kertészetben kint egészen nagy példányok is."

A rendezvényre kulturális programmal is készültek a szervezők. A Németh László utcai téren táncosok és mutatványosok váltották egymást, az útvonalon pedig utcazenészek szórakoztatták a járókelőket.

A Herényi Virágút nem csak a szombathelyiek tetszését nyerte el.

Nagy Krisztina programszervező, Herényi Sport- és Kulturális Egyesület
„Ebben az évben elnyertük a Magyar Turizmus Zrt.-nek a kiemelt rendezvénye címet, ami a dunántúli régióra terjedt  ki. Úgyhogy úgy látjuk, hogy nemcsak a herényi városrészen érték, hogy ennyi virág és dísznövény-kertészet van egy négyzet-kilométeren belül, hanem a régióban."

A rendezvényre idén is több ezren látogattak el, Budapestről és az ország más részéről is érkeztek érdeklődők. A programról jövő heti Műhely magazinunkban részletesebb összefoglalót láthatnak.