Hírek

Tízéves az integrált oktatás a Bercsényi Miklós Általános Iskolában

2015. május 19., 17:32

Az ép gyerekek együtt tanulnak fogyatékkal élő társaikkal. A jubileumot nyílt nappal ünnepelték, ahol elhangzott: már nemcsak a mozgássérült, hanem a gyengénlátó diákok számára is akadálymentessé vált az iskola, és a következő tanévre a kerekes székesek pihenőszobája is elkészül.

Tízéves az integrált oktatás a Bercsényi Miklós Általános Iskolában

Kerekes székes és egészséges diákok közös tánccal köszöntötték a nyílt nap vendégeit. Tíz éve indult el az integrált oktatás a Bercsényiben, ezt ünnepelték. Most húsz fogyatékkal élő gyerek jár ide, vannak közöttük mozgás-, látás-, hallás-, és értelmi sérültek is. Ők ép társaikkal együtt tanulnak, és speciális fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt.

Fokiné Rácz Ilona - igazgató, Bercsényi Miklós Általános Iskola
"Esélyegyenlőséget kapnak a sérült tanulók arra, hogy be tudjanak illeszkedni a társadalomba, az egészségeseket pedig arra tanítjuk, hogy a másságot fogadják el, és a tíz év távlatából mondhatom, hogy ez tökéletesen megy."

Az épület teljesen akadálymentes, most már a gyengénlátók számára is: a Savaria Lions Klub 50 ezer forintot ajánlott fel a speciális festékre, és a szülők segédkeztek a tájékozódást segítő sárga csíkok felfestésében. Az iskola régi törekvése, hogy pihenőszoba készüljön a kerekes székes tanulók számára. Egy négy évvel ezelőtti jótékonysági koncerten több mint 300 ezer forint gyűlt össze a történelemszertár átalakítására, de a megvalósítás váratott magára. A körzet képviselője a kezdeményezés élére állt, így őszre elkészül a szoba. Csempéznek, nyílászárókat cserélnek, és beépítenek egy zuhanyzót.

Sátory Károly - önkormányzati képviselő
"Én úgy gondolom, ez olyan kérés, amit minél előbb teljesíteni kell. Az iskola közössége gyűjtést szervezett, amelynek eredményeként rendelkezésre áll az önerő, az önkormányzatnak már igazán nem kell sokat hozzátenni, hogy megvalósulhasson."

Az érdeklődők számára bemutató órákat és sportfoglalkozásokat tartottak. A mozgás a sérült diákok számára is fontos: dartsot, sakkot, gurulódeszkát, csörgőlabdát és egy speciális labdajátékot a bocciat is űzhetik az iskolában. A könyvtárban kiállítás nyílt az elmúlt tíz év emlékeiből.