Hírek

Tízezer nő kap meghívólevelet méhnyak-szűrésre ebben a hónapban országszerte

2016. február 10., 18:41

Ez a néhány perces, ingyenes vizsgálat akár életet menthet, hiszen az időben felismert betegség jó eséllyel gyógyítható. Magyarországon évente 1200 új esetet fedeznek fel, ezek jelentős része már előrehaladott kórkép.

Tízezer nő kap meghívólevelet méhnyak-szűrésre ebben a hónapban országszerte

Évente ötszáz nő hal meg Magyarországon méhnyakrákban, ez háromszorosa az uniós átlagnak. Az emlőrák után ez a második leggyakoribb daganattípus, ami a nőket érinti. (beszélgetős képek orvossal) A betegség megelőzhető, és ha időben felismerik, kezelhető. A nemi élet megkezdésétől ajánlott rendszeresen szűrővizsgálaton részt venni.

Horváth Boldizsár - szülész-nőgyógyász
"Ha 2-3 évente citológiai vizsgálatra elkerül, és a vizsgálat még a daganatot megelőző állapotot mutatja, egy nagyon egyszerű beavatkozással a folyamat megállítható, visszafordítható, elfelejthető."

A 25 és 65 év közötti nők háromévente kapnak meghívót méhnyak-szűrésre. Idén tízezer levelet küld az tisztiorvosi hivatal.

Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos
"Ezt a korosztályt a legnagyobb rizikójúnak tartja a tudomány a betegség kialakulásában, ezért ők vannak teljes körben megszólítva."

A vizsgálat egyszerű, fájdalommentes és ingyenes. 2009 óta pedig már védőnők is végezhetik. A tapasztalatok szerint a kistelepüléseken élő nőket, köztük is az idősebb korosztályt a legnehezebb megszólítani, ezért fontos, hogy az orvosok mellett a védőnőkhöz is fordulhatnak. A táplánszentkereszti rendelőben hetente egyszer, egyéni bejelentkezés alapján végzi el a védőnő a kenetvételt. Itt tavaly májustól szeptemberig 48-nőt fogadtak.

Tőke Monika - védőnő, Táplánszentkereszt
"El szoktam mondani, miből áll a kenetvétel, milyen eszközöket használok, átmennek a vizsgálóba, leveszem a kenetet, ez legfeljebb 15 perc. Kérek elérhetőséget, és mindenkihez egyénileg visszamegyek az eredménnyel, ez kb. három hét."

Az idei évtől további 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést az országban. (archív: 2015. január 23. oltás) Az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a betegség megelőzésében nemcsak a szűrésnek, hanem a védőoltásnak is fontos szerepe van: a HPV elleni vakcinát a hetedik osztályos lányok ingyenesen megkaphatják.