Hírek

Több mint 1500 Vas megyei egészségügyest már beoltottak a koronavírus elleni vakcinával

2021. január 11., 18:14

Szövődmény, sőt kisebb rosszullét sem fordult elő. Ennek köszönhetően egyre nő az érdeklődés a védőoltás iránt. A szombathelyi alapellátás dolgozóinak többsége kérte az oltást, amely önkéntes, de regisztrációhoz kötött.

 

Több mint 1500 Vas megyei egészségügyest már beoltottak a koronavírus elleni vakcinával

A Markusovszky Kórházban december 31. óta oltanak a koronavírus ellen. Január első munkanapjától vált tömegessé a vakcinázás.

Stánitz Éva – oltóközpont-vezető, higiénés főorvos, Markusovszky Kórház
„Jelenleg napi 300 előzetesen regisztrált oltandót fogadunk, és ezt hétfőn-kedden 400-ra fogjuk emelni. Ez azt jelenti, hogy az első héten már a kórházi dolgozók előzetesen összeírt listája alapján megkapták az oltásukat, most a megyei alapellátás minden egyes szereplője, tehát a háziorvosok, minden szakdolgozójuk, védőnők, stb. következnek.”

Egyelőre nem oltják azt, aki már átesett a koronavírus fertőzésen. A Markusovszky kórház 500 munkatársa kérte a vakcinát - már meg is kapták, ahogy a mentők is. Most az alapellátásban dolgozók vannak soron.

Dul Zoltán -fogorvos
„Mi folyamatosan szájban dolgozunk, aeroszol képződéssel járó folyamatokban vagyunk minden nap. Pár centire vagyunk a betegtől, bármilyen vírus, akár a koronavírus, akár az influenza vírus nagyon könnyen megfertőz minket. Én személyesen be szoktam adatni az influenza oltást és azért kértem a koronavírus elleni védőoltást, mert azt hiszem, így biztosíthatjuk, hogy védetten tudunk dolgozni.”

A kórházi oltóponton már több mint 1500 jelentkező kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. A protokoll szerint az oltás után 25 perces megfigyelés történik.

Schneider Ferenc – infektológiai főorvos, Markusovszky Kórház
„Nem panaszkodnak, akiket beoltottunk, inkább azt érzik, hogy talán túlzott aggodalmuk is volt, az oltást követő reakciók is nagyon ritkák. Fáj egy picit a karjuk néhány napig, volt akinek bepirosodott, volt, akinek hőemelkedése lett, de ezek elég ritka jelenségek. A többség azt mondja, hogy néhány napig érzékeny az oltás helye, de nem nagyon zavarja a napi életben.”

A vakcina minden jellemzője szerepel az oltási igazolásban. Az emlékeztető injekciót 3 héttel később adják. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján oltási sorrend készült. Eszerint az egészségügyisek után a szociális szférában dolgozók és ellátottak, majd a 60 év feletti veszélyeztetettek következnek. Őket követik a lakossággal kapcsolatba kerülő rendvédelmi dolgozók, később pedig a 18-nál idősebb valamilyen alapbetegséggel küzdők és a kritikus infrastruktúrában foglalkoztatottak, végül pedig azokat oltják, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. A vakcina ingyenes és önkéntes, de feltétele az előzetes regisztráció.