Hírek

Több, mint 20 baleset három nap alatt

2010. október 26., 16:48
Az elmúlt 3 napban jóval több, mint 20 baleset történt Vas megye útjain. A rendőrségi jelentések szerint az ütközések többsége a miatt következett be, mert nem az őszi csúszós út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedtek az autósok.
Több, mint 20 baleset három nap alatt

Az autóvezetést oktató Török Zoltán szerint az időjárásnak megfelelő, óvatos vezetésnél is előfordul, hogy hirtelen meg kell állni. A falevelekkel teli vagy jeges úton azonban ez sokkal nehezebb, főként ha még hagyományos fékrendszerű autóval közlekedünk. Alig 10 Km/h ás sebességnél is több, mint 3 métert csúszott a mi autónk is a nyirkos faleveleken. Mellény vagy villogó nélküli biciklist, valamint az út szélén közlekedő gyalogos kikerülése nappal nem okoz gondot, ám a mostanában gyakori reggeli, és alkonyati ködben nagyon nehéz őket észrevenni. Még akkor is, ha az autós a megengedett sebességgel halad. Még nagyobb a balesetveszély, ha gyorsabban közlekedik. Szombaton a kora esti szürkületben egy láthatósági mellényt viselő kisfiút gázolt halálra egy séi autós a Dolgozók útján .

Török Zoltán - oktató, ATI
"Látni és látszani elv okozza a legnagyobb problémát. A közelmúlt is igazolta, hogy ilyenkor a kerékpárosokkal vigyázni kell!"

A reggeli induláskor ezért írja elő a KRESZ, hogy alaposan meg kell vizsgálni a világítást. Nemrég pedig a rendszám kihelyezését és megvilágítását is szigorították. A téli gumik - igaz - nálunk nem kötelezőek, ám az autóvezetést oktató szakember szerint erősen ajánlottak. Ausztriában november elsejétől kötelező téli gumival közlekedni. A balesetek száma azonban csak akkor csökkenhet, ha figyelmesen és az út, illetve időjárási viszonyoknak megfelelően vezetünk.