MNB - 2
MNB

Hírek

Több mint 230 bort neveztek a Vas megyei és Nemzetközi Borversenyre

2019. április 16., 14:52

2018-ban a nagyon meleg nyár, majd a szeptemberi kiugróan sok csapadék jelentett kihívást a gazdáknak. A termés mennyiségével nem volt gond, a versenybe küldött borok minőségét pedig csak Szent György napján, a nemrég a Nemzeti Értéktárba került Szőlő Jövésnek ünnepén hirdetik ki.

Több mint 230 bort neveztek a Vas megyei és Nemzetközi Borversenyre

135 óbort, 2018-as évjáratot, fehéret és vöröset neveztek a gazdák a Vas megyei, és 99-et a Nemzetközi Borversenyre. Olasz, osztrák, szlovén, szlovák és magyar borokat bírált a szakértőkből álló 30 tagú zsűri a kőszegi Jurisics-vár lovagtermében.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Megpróbáltunk arra figyelni, hogy általában hasonló fajtájú szőlőből készült bort bírálhassanak a bírálók, hiszen az érdekes, hogy mely országban, milyen éghajlati viszonyok között az adott fajta milyen bort ad.

Az éghajlatváltozás hatása a borokban is érződik. A tavalyi évjáratnál nem ritka, hogy alacsony a savtartalom. A zsűri elnöke szerint a minőség folyamatosan emelkedik, ahogy a fogyasztók elvárása is.

Szövényi Áron – zsűrielnök
Már ilyenkor is elkészült, szép borokat tudunk kóstolni. A kékfrankosok esetében is vannak nagyon jó kezdeményezések, illetve nagyon érdekes, hogy az utóbbi 4-5 évben a rosé és fehér borok is elég szép minőségben és számban jelennek meg a versenyen.

A szombathelyi Mándli Tibor 12 borával nevezett a megyei minősítésre.

Mándli Tibor – borász
A 18-as évjárat egy termésben kiemelkedő évjárat, minőségben már nem teljesen mondható, szeptember elején megjött a 100 mm csapadék. Aki előtte leszüretelte és időben tudott szüretelni, annak nagyon szép fehér borai vannak. 11.14

Jagodics Attila is minden kategóriában nevezett, hogy megismerje a szakma véleményét munkájáról.

Jagodics Attila – borász
Tavaly megnyertem a Vas megyei borversenynek az óbor és az újbor kategóriáját is, ezáltal a Szövényi Ernő-kupát, ami nagyon nagy örömmel töltött el. Én bizakodva várom, hogy idén is ilyen jó szereplés lesz. 17.34

A borversenyen gasztrozsűri is dolgozott. Húsz, kereskedelmi forgalomban is kapható mintából választották ki azokat, amelyeket egy öt fogásból álló menüsorhoz ajánlanak. Ezt a párosítást április 24-én, a Szőlő Jövésnek ünnepén kóstolhatja meg a közönség. A megyei és nemzetközi verseny eredményét is akkor hirdetik ki.