Hírek

Több mint 300 ezer forint gyűlt össze az AGORA adománygyűjtő akciójának keretében

2020. december 22., 22:33

A pénz egy részéből most kórházi eszközöket vásároltak, amelyeket a  tüdőgyógyászati osztály vezetőjének adtak át hétfőn.

 

Több mint 300 ezer forint gyűlt össze az AGORA adománygyűjtő akciójának keretében

A szombathelyi kórháznak minden segítség jól jön, kisebb értékű eszközök is hasznosak lehetnek a jelenlegi helyzetben. Ezért döntött úgy az AGORA 3 hete, hogy online aukciót hirdet a Facebookon, az adományokkal pedig a Covid-betegek ellátását támogatja.

Horváth Zoltán - igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
Megkerestük az olyan szombathelyi termelőket, kézműveseket, akik hajlandók voltak saját tárgyaikból adományozni, ezeket az adományokat licitre tettük fel és nagyon sok szombathelyi és Szombathelyen kívüli polgár, sőt cég, mert a TDK egy nagyobb felajánlást tett, segítette ezt pénzügyi felajánlásokkal. 11:02

Eddig mintegy 50 ajándék talált gazdára, köztük rézkarc, dedikált könyv, ékszer. Az értük felajánlott összegből több mint 150 ezer forintért vásároltak olyan eszközöket, amelyekre a tüdőgyógyászati osztálynak szüksége van. Kérésükre véroxigén-szint mérésére alkalmas pulzoximéterek, plexi maszkok, valamint levegőszűrők kerültek a karácsonyi csomagba.

Szima Barna - osztályvezető főorvos, Tüdőgyógyászati Osztály, Markusovszky Kórház
A hepafilteres levegőszűrőknek az alkalmazása nagyon fontos azokban a helyiségekben, ahol a nővéreink tartózkodnak, esetleg a betegellátáson kívül kicsit pihennek, étkeznek. Gyakorlatilag közös légtér van a tüdőosztályon, ahol ápoljuk a betegeket, és bizony nagyon sokan átestek a fertőzésen a nővérek között is. 08:39

Szima Barna az osztály dolgozói nevében megköszönte az adományt és elmondta: az eredetileg 35 ágyas pulmonológia a közelmúltig 3 osztályon, 120 ággyal működött. Egy részleget bezárhattak, így most van helyük a fertőzötteknek és külön épületben a Covid-gyanús betegeknek. A főorvos szerint a járvány félidőnél járhat, és a tavaszinál jóval nagyobb fizikai és pszichés terhelést jelent az orvosoknak, ápolóknak. Ezért is örülnek minden apró figyelmességnek. Így a Változó Világért Alapítványtól kapott nyomtatónak és az ajándék karácsonyi díszeknek is.