Hírek

Több mint kétezren tartoznak a TÁVHŐ-nek

2011. január 04., 17:24
Százmilliós a kintlévősége a cégnek. A fűtési szezonban azonban senkinél sem szerelik le a radiátorokat a felhalmozott adósság miatt. Tavaly összesen 159 lakásban kapcsolták ki a fűtést vagy a melegvízszolgáltatást.
Több mint kétezren tartoznak a TÁVHŐ-nek


Sokan a tél közeledtével rendezték tartozásukat, így már csak 55 lakásban nincsen távfűtés.

Valamivel több, mint kétezer ilyen felszólítást küldött ki a szombathelyi távhő novemberben. Már az első havi elmaradásnál értesítik a lakókat. A szolgáltatás felfüggesztéséig azonban hosszú az út - mondja az ügyfélszolgálati vezető.

"Kb. 50 ezer forintos tartozást mikor meghaladják, akkor indítjuk meg a jogi eljárást."

A kikapcsolásra, azaz a radiátorok leszerelésére így már csak több százezres tartozás esetén kerül sor. Ebben a lakásban nyáron járt Híradónk stábja. Az itt lakónak háromszázezer feletti volt az adóssága, így felfüggesztették nála a melegvíz és a fűtés szolgáltatását is.


Kecskés-Kocsis Tóth Ildikó - ügyfélszolgálati vezető, Szombathelyi Távhőszolgáltató
"Mind a kettőre kötelessége a lakónak beengednie. A fűtési időszakban a távhő csak a melegvíz szolgálatást függeszti fel. A fűtést csak fűtési időszakon kívül függesztünk fel."

Ebben a házban azt mondják, több lakásban is szünetel már a távhőszolgáltatás. A leszerelt radiátorokat azonban senki sem akarta megmutatni. Ennél az asszonynál még van melegvíz és fűtés is, de attól tart, már nem sokáig.

"Távhőtartozásom van 50 ezer, a lakbértartozásom meg 60 ezer körül mozog."

Azt mondja, fizetne, de nincs miből. Eddig alkalmi munkákat vállalt, most az sincs.


Póhr Istvánné
"Nevelek egy down-szindrómás kisfiút, és egy kislányt egyedül. Nagyon kevés pénzből élünk. 87 ezer forint jön be. A lakás tiszta, mint látják. A beteg gyerek mellett 4 órás munkát tudnék vállalni, de nincs, és támogatást sem kapunk."

Éppen most írt támogatási kérelmet az önkormányzatnak, azt mutatja.

"Vagy eszünk, vagy rezsit fizetünk. Egyik hónapban rezsi, a másikban eszünk."

Bérleti jogviszonyát már felmondták tartozása miatt. Azt mondja, bármilyen munkát elvállalna, hogy törleszteni tudja adósságát, és maradhasson gyerekeivel a fűtött lakásban. A Szombathelyi Távhőszolgáltatónak százmilliós a kintlévősége.