Hírek

Több osztályon is orvoshiány van a Markusovszky-kórházban

2011. augusztus 11., 12:07

Többen külföldre távoztak, mások gyed-en vannak gyermekükkel. Ezekben a hónapokban a nyári szabadságok kiadása is nehezíti a munkaszervezést. A kórház vezetésétől megtudtuk: arra törekszenek, hogy a betegeket minél kevesebb kellemetlenség érje, de a hosszú várakozás sokszor elkerülhetetlen, mert nincs tartalék a személyi feltételrendszerben.

Több osztályon is orvoshiány van a Markusovszky-kórházban

Ma kora délután is sokan várakoztak a fül-orr-gégészeten vizsgálatra. Ez az egyik osztály, ahol lecsökkent az orvosok száma: az elmúlt egy évben ketten is külföldre mentek dolgozni, hárman pedig gyed-en vannak. Mindeközben a beteg nem lett kevesebb. Az akut eseteket azonnal ellátják, a kevésbé sürgős panasszal érkező betegeknek azonban sokszor várniuk kell vagy új időpontra rendelik vissza őket - mondja az orvosigazgató.

"Sajnos nincs tartalék a rendszerben, így egy-egy akut megbetegedés okozhat zavarokat a rendelésben, de azon vagyunk, hogy ezeket kiküszöböljük."

A kelleténél kevesebb orvos van a reumatológián és az ortopédián is. A menedzsment folyamatosan tárgyal új munkerő felvételéről.

Dr. Kőfalvi István - orvosigazgató, Markusovszky-kórház
"Próbáljuk a létszámot feltölteni, a gégészeti és reumatológiai osztályra egy-egy rezidens kolléganő már biztosan jönni fog, illetve további két kollégával tárgyalunk, talán ők is kórházunkat választják majd."

Országos szakemberhiány van, emiatt is nehéz egyes területekre orvost találni. Az igazgató azt is hangsúlyozta: a rezidensek végzett orvosok, akik teljes értékű munkát végeznek az osztályokon, és jelenlétük nagy segítséget jelent. Arra törekszenek, hogy az ellátás minősége sehol se romoljon.