MNB - 2
MNB

Hírek

Több száz lelkes diák szavalta el Weöres Sándor Valse Triste című versét

2013. június 07., 18:33

A tizenkét legszebb magyar vers programsorozat egyik külön állomása Szombathely volt, ahol a költő születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévhez csatlakoztak a résztvevők.

Több száz lelkes diák szavalta el Weöres Sándor Valse Triste című versét

"Egy, kettő...három"

Jordán Tamás nem számolni tanítja a Fő téren összegyűlt több száz diákot, hanem a vers különös dallamára hangolja őket. Karjelzéseivel adja meg a hömpölygő ritmust.

Jordán Tamás
“Azt is javasolja Weöres Sándor, hogy olvassunk idegen nyelveken is verseket, amiket nem is értünk egyáltalán, de rögtön ráérzünk a dallamából, a ritmusából valamire.’”

Iváncsics Ági és osztálytársai a Paragvári úti iskolából jöttek, ahol tegnap már ismerkedtek a verssel.

Iváncsics Ágnes - tanuló,  Paragvári úti Általános Iskola
Igen, készültünk erre a napra, már a tanárom tegnap odaadta a verseket és elolvastuk irodalom órán. Szeretem Weöres Sándort és a verseit is.

A világon legalább egymilliárd ember soha nem vett még könyvet a kezébe - figyelmeztetett az oktatási bizottság elnöke.

Sági József
"Egy gyorsan változó....de szerencsére egy-kettő megmaradt, ilyen az olvasás."

Fűzfa Balázs összegyűjtötte az általa legszebbnek ítélt 12 magyar verset és Jordán Tamással megszervezte a Nagy versmondás programsorozatot.

Fűzfa Balázs-irodalomtörténész
“Az, hogy a költészet visszataláljon ősi formáihoz, a közösségiséghez és a hangzó beszédhez, és ennek segítségével valami olyan élményt adjunk a diákok, felnőttek számára,  ami másként megszerezhetetlen pótolhatatlan. Hogy világos legyen mindenki számára, hogy irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes.”

A szervezők szerint sikerük bizonyítéka, hogy országszerte több ezer diák és számos ismert ember csatlakozott a kezdeményezésükhöz.

Szigeti Brigitta - tanuló, Premontrei Gimnázium
Nagyon szeretem az irodalmat, közel áll a szívemhez, mert szerintem a költők a vers formájában tudják a legjobban leírni érzelmeiket. És....a legjobb vers, a Szeptember végén, azt nagyon szeretem.

A nagy versmondás plusz egy állomással, szeptemberben az erdélyi Koltón zárul, ahol számot vetnek a hat éven át tartó programsorozat eredményeiről, tapasztalatairól.